Νέα Μηνύματα 29-03-08   #1
mastoras
Επισκέπτης
 
Μηνύματα: n/a
Προεπιλογή Θεωρία κινητήρων jet

Η τεχνολoγία των κινητήρων φυγοκεντρικής ροής, jet εφευρέθηκε κατά την διάρκεια του β/παγκόσμιου ,και εξελίχθηκε μετέπειτα αντικαθιστώντας τα εμβολοφόρα μοτέρ των αεροσκαφών .
Οπως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης βασίζονται στην λειτουργία ΕΙΣΑΓΩΓΗ -ΣΥΜΠΙΕΣΗ -ΕΚΤΩΝΟΣΗ -ΕΞΑΓΩΓΗ έτσι και οι κινητήρες φυγοκεντρικής ροής παράγουν την ενέργεια με ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΕΡΑ -ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΑΕΡΑ -ΚΑΥΣΗ -ΕΞΑΓΩΓΗ .

Οι κινητήρες αυτού του τύπου κατασκευάζονται τα τελευταία χρόνια και υπό κλίμακα , και βασίζονται στην ίδια θεωρία των πραγματικών jet .
O τρόπος λειτουργίας έχει ως εξής.

Την στιγμή που ο ατμοσφαιρικός αέρας εισέρχεται στην εισαγωγή του κινητήρα ,ο συμπιεστής επιτρέπει τον αέρα να περάσει μόνο προς το κέντρο του χωρίς μεγάλη ταχύτητα .Στην συνέχεια με την βοήθεια των πτερυγίων ο αέρας κινείται στην εξωτερική διάμετρο του συμπιεστή παράγοντας φυγοκεντρικές δυνάμεις περιστροφής αυξάνοντας την ταχύτητα του .
Μετέπειτα ο αέρας περνάει στους διάχυτες που είναι ο μόνος δρόμος διαφυγής του .Η ενεργειακή ταχύτητα του αέρα μετατρέπεται σε ενέργεια πίεσης . Σε αυτή την φάση έχει ανέβει η θερμοκρασία του αέρα που συντελεί στο καλύτερο αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της καύσης του .
Ο ζεστός πλέον αέρας περνάει στον θάλαμο καύσης , ο οποίος αποτελείτε από δυο θύλακες [δοχεία η αλλιώς καζανάκια ] τα οποία είναι το ένα μέσα στο άλλο .
Στο πρώτο κινείτε ο ζεστός αέρας , και ανάμεσα του πρώτου και του δεύτερου υπάρχει η σωλήνωση του καυσίμου . Στην άκρη κάθε σωλήνωσης βρίσκονται μικρές οπές από όπου διοχετεύεται το καύσιμο ,και στο σημείο αυτό υπάρχει το [μπουζί] με το οποίο δημιουργείται η έκρηξη .
Τα καυσαέρια που παράγονται από την έκρηξη αυξάνουν ταχύτητα και διαφεύγουν από το δεύτερο θύλακα ,οδηγούμενα από τα σταθερά πτερύγια που βρίσκονται μπροστά από την τουρμπίνα .
Η ενεργεία εχει παραχθεί και τα καυσαέρια περνάνε στην ατμόσφαιρα από τον κώνο εξαγωγής όπου βρίσκονται τρία η τέσσερα σταθερά πτερύγια για την ομαλή έξοδο των καυσαερίων .

Αυτή ήταν μια απλή εξήγηση για την λειτουργία των κινητήρων jet ,για να μπορέσει να κατανοήσει απλά ο κάθε αναγνώστης ,και να πάρει μια πρώτη εικόνα .
IP   Απάντηση με παράθεση
Νέα Μηνύματα 25-09-09   #2
vhal
Ανώτατο μέλος του Petame
 
Το avatar του χρήστη vhal
 
Ημερομηνία εγγραφής: 31-03-2008
Περιοχή: Μαρούσι
Ηλικία: 54
Μηνύματα: 877
Επίπεδο φήμης: 781 vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του vhal Ανοίγονται ορίζοντες μπροστά του
Προεπιλογή Απάντηση: Θεωρία κινητήρων jet

Μετά τα μαθήματα θεωρίας με τον pansofo στην Παναγίτσα, κατά τη διάρκεια της φετεινής αερομοντελιστικής εκδρομής, σκέφτηκα να καταγράψω την αρχή λειτουργίας του κινητήρα jet.

[Εννοείται, ότι τα ιερά τέρατα του χώρου που συχνάζουν
συχνάζουν στο petame (pansofos, Σκουρλής, Gatto) διορθώνουν ότι δεν συμφωνούν και βεβαίως προσθέτουν ό,τι νομίζουν πως λείπει]

Οι κινητήρες jet είναι πολύ απλές μηχανές, ως προς την «αρχή λειτουργίας», που όμως έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ότι αφορά τις ανοχές τους. Ενας κινητήρας jet αποτελείται από τρία μέρη:
  • Τον Συμπιεστή (Compressor)
  • Τον Θάλαμο Καύσης (Combustion Chamber)
  • Τον Στρόβιλο ή Τουρμπίνα (Turbine)

Στο σχήμα φαίνεται ένας απλός κινητήρας jet (αξονικής ροής – axial flow). Ο αέρας που εισέρχεται από την μπροστινή εισαγωγή, κατευθύνεται δια μέσου ενός περιστρεφόμενου συμπιεστή προς τον θάλαμο καύσης. Οι πτέρυγες του περιστρεφόμενου συμπιεστή αυξάνουν την πίεση του αέρα (περίπου) εως τις 30 ατμόσφαιρες.


Copyright©2005 RC Airplane Advisor

Ο συμπιεσμένος αέρας οδηγείται στο θάλαμο καύσης, μέσα στον οποίο ψεκάζεται διαρκώς καύσιμο. Η καύση που προκαλείται δημιουργεί μια ροή θερμών διαστελλόμενων αερίων, τα οποία περνούν με μεγάλη ταχύτητα μέσα από τον στρόβιλο (και επιταχύνουν την περιστροφή του) προτού εκτοξευθούν έξω από τον κινητήρα με μεγάλη ταχύτητα.
Η έξοδος των αερίων με μεγάλη ταχύτητα προκαλεί ώση προς την αντίθετη κατεύθυνση λόγω της αρχής διατήρησης της ορμής.
Ο στρόβιλος και ο συμπιεστής είναι συνδεδεμένοι με τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται και άρα η επιτάχυνση περιστροφής του στροβίλου προκαλεί και αντίστοιχη επιτάχυνση στην περιστροφή του συμπιεστή. Ο άξονας αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιστρέψει κάποια μηχανή (έλικα, προπέλα κλπ ) ή να συνδεθεί με γεννήτρια και να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα. Σε κάποιες μηχανές, ο υπάρχουν και δεύτερο στάδιο στροβίλου το οποίο περιστρέφεται ελεύθερα και μπορεί να περιστρέψει είτε έναν έλικα (turboprop) είτε μια «φάνα» τοποθετημένη μπροστά από τον κινητήρα jet (turbofan, όπως οι κινητήρες των επιβατικών αεριωθούμενων).

__________________

Ζηλεύω του σταυραετού απου πετά στα νέφη
και παίζει με τσι αστραπές και με τ' αστροπελέκια.
Ο χρήστης vhal δεν είναι συνδεδεμένος IP   Απάντηση με παράθεση
Νέα Μηνύματα 26-09-09   #3
Dell Gatto Grande
Υποστηρικτής του petame
 
Το avatar του χρήστη Dell Gatto Grande
 
Ημερομηνία εγγραφής: 26-05-2008
Μηνύματα: 1.541
Επίπεδο φήμης: 254051 Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη Dell Gatto Grande Έχει μια φήμη ...πέρα από τη φήμη
Προεπιλογή Απάντηση: Θεωρία κινητήρων jet

suck-squeeze-bang-blow

http://www.powerjets.co.uk/History.htm


Συνημμένες Εικόνες
Τύπος Αρχείου: jpg suck.jpg (13,6 KB, 1961 εμφανίσεις)
__________________
φιλικά Γιώργος Παπαγιάννης
www.rcjet.gr Proud Official Pilot of www.powerbox-systems.com
SU-37 twin Vector,HotSpot p160,Mirage 2000 p300 ,F86 p200,T33 p180,F16 1/8,F16 1/6, F16 1/5,CARF Mig15,CARF EuroFighter,EuroFighter p100,F104 p300,Hawk p180,Hawk p100,Viper p180,Viper p100,F15 p120,F18 p160,F22 Raptor p180..no room left 2 write
Ο χρήστης Dell Gatto Grande δεν είναι συνδεδεμένος IP   Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν το θέμα αυτή τη στιγμή: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης Αξιολογήστε αυτό το θέμα
Αξιολογήστε αυτό το θέμα:

Δικαιώματα - Επιλογές
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δε μπορείτε να απαντήσετε σε θέματα
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε συνημμένα
Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας

Ο κώδικας BB είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι Εκτός λειτουργίας

Μεταπήδηση σε:


Όλες οι ώρες είναι GMT +3. Η ώρα τώρα είναι 16:50.

Design By: MinerSkinz.com
Υποστηρίζεται από : vBulletin Version: 3.8.3
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Τεχνική Υποστήριξη: Αντώνης Δαμοράκης - Ελληνική Mετάφραση: Γιάννης Ζαφείρης
Απαγορεύεται η αντιγραφή/αναδημοσίευση υλικού με κάθε τρόπο, πέρα από τα όρια του www.petame.gr χωρίς την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη