Li-Po Φόρτιση

ankon

Απάντηση: Li-Po Φόρτιση

Δημοσίευση από ankon »

Αντώνη ,έχω δει σε μπαταρίες καλές αυτό το κύκλωμα το οποίο αποτελείται από ένα IC smd σε καθε στοιχείο με διάφορα συμπληρωματικά υλικά.Τώρα πως δουλεύει ...μου είναι άγνωστο. Μάλλον δεν είναι μια απλή ασφάλεια.
bladeskiller

Δημοσίευση από bladeskiller »

Σίγουρα δεν είναι μια απλή ασφάλεια. Αυτό το κυκλωματάκι ,ανάλογα με την μπαταρία ,μπορεί να κάνει διάφορες δουλειές. Σε ορισμένες μπαταρίες εκτελεί χρέη balancer ,παρακάμπτοντας ρεύμα από το συγκεκριμένο στοιχείο όταν η τάση του φτάσει ένα όριο. Σε άλλες πάλι όπως για παράδειγμα σε μπαταρίες λίπο της σπέκτρουμ για πομπούς ,λειτουργεί επιπλέον σαν προστασία από υπερβολικό ρεύμα ,διακόπτωντας την τροφοδοσία όταν το ρεύμα ξεπεράσει ένα όριο. Ετσι παραλίγο να την πατήσει ο captain Παντελής όταν είχε βάλει μια τέτοια μπαταρία στο δέκτη του και ξαφνικά τον άφησε χωρίς ρεύμα αφού η κατανάλωση των σερβό, σε ένα μεγάλο ηλεκτρικό ,είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 200-300 μιλιαμπέρ που τραβάει κανονικά ένας πομπός και φυσικά η προστασία κάποια στιγμή λειτούργησε. Ευτυχώς αυτό έγινε αμέσως με το που πάτησε το αεροπλάνο στο έδαφος (μεγάλο φάρδος). Προσοχή λοιπόν σε τέτοιου είδους μπαταρίες για πομπούς. Οπως είναι, δεν κάνουν για τροφοδοσία regulator για δέκτη και σερβό. Στην περίπτωση του Παντελή βέβαια ,ακολούθησε "εγχείρηση" αφαίρεσης της πλακέτας από την αφεντιά μου και αντικατάστασής της με το γνωστό βυσματάκι balance. Εκτοτε λειτούργησε για το δέκτη μια χαρά.
Επίσης υπάρχει σε μπαταρίες LiFePO τριών στοιχείων για πομπούς της hyperion ένα τέτοιο κυκλωματάκι προστασίας ,το οποίο δεν κάνει balance αλλά σταματάει τη φόρτιση της μπαταρίας όταν η τάση της φτάσει ένα ορισμένο όριο όπως περίπου γίνεται όταν φορτίζουμε χωρίς balance. Αυτό το κάνουν για να μπορεί να φορτίζει κανείς την μπαταρία πάνω στην τηλεκατεύθυνση με τον αργό φορτιστή τοίχου που έχουν οι συσκευασίες των τηλεκατευθύνσεων ,που κανονικά είναι μόνο για ΝΙΜΗ ή καδμίου.
Στο συγκεκριμένο ελικοπτεράκι τώρα ,πιθανότατα ,το πλακετάκι να χρησιμευει σαν προστασία υπερβολικού ρεύματος σε περίπτωση βραχυκυκλώματος για λόγους ασφαλείας, μια και η κανονική κατανάλωση σε αυτό το ελικοπτεράκι σίγουρα δεν είναι και μεγάλη.
gvertical

Δημοσίευση από gvertical »

nromel έγραψε: Στο κουτί συσκευασίας υπάρχει ανάλογο τροφοδοτικό με τον φορτιστή του που είναι και balance για την συγκεκριμένη μπαταρία της εταιρείας Hubsan.Νομίζω με την προμήθεια ενός 'battery checker' θα είμαι εντάξει.

ναι, οχι οτι ειναι απαραίτητο! θα το εχεις και για μελοντικη χρηση.
nromel

Δημοσίευση από nromel »

Η μπαταρία απο το ε/π που προμηθεύτηκα της εταιρείας Hubsan γράφει ότι είναι: 7,4 V 2 Cell 650 mAh.Αυτό σημαίνει λοιπόν από αυτά που διάβασα ότι έχει δύο στοιχεία Χ 3,7V= 7,4V με χωρητικότητα C= 650mAh.
Mπορώ σαν 2η-3η μπαταρία που απ΄΄οτι κατάλαβα θα χρειαστώ στο μέλλον να πάρω μία με 3 ή 4 ή και παραπάνω Cell και με περισσότερη χωρητικότητα 1000-1500mAh?#**Χρειάζεται να αναφέρω στοιχεία του μοτέρ?που φοράει?

Τελικά είναι περιτή η προμήθεια ενός 'battery checker' για το συγκεκριμένο ε/π της Hubsan?
Mpampis

Απάντηση: Ακόμα μια απορία Μπαταρια Lipo

Δημοσίευση από Mpampis »

Καλησπέρα. Αφου το μοτερ σου ειναι 7.4 βολτ δεν μπορεις να παρεις μπαταρια με παραπανω απο 2στοιχεια. Τη χωρητηκοτητα μπορεις να την αυξησεις δηλαδη να παρεις μπαταρια 1.000milliamper προσεχοντας ομως να μεινεις σε χαμηλο επιπεδο βαρους-και σωστο κεντρο βαρους.
gvertical

Απάντηση: Ακόμα μια απορία Μπαταρια Lipo

Δημοσίευση από gvertical »

Mpampis έγραψε: Καλησπέρα. Αφου το μοτερ σου ειναι 7.4 βολτ δεν μπορεις να παρεις μπαταρια με παραπανω απο 2στοιχεια. Τη χωρητηκοτητα μπορεις να την αυξησεις δηλαδη να παρεις μπαταρια 1.000milliamper προσεχοντας ομως να μεινεις σε χαμηλο επιπεδο βαρους-και σωστο κεντρο βαρους.

καλημερα. συμφωνω με τον φιλο.
οι ερωτησεις που κανεις φιλε μου ειναι λιγακι ακυρες!
για να μπεις λιγακι στο πνευμα θελει πολυ διαβασμα και ψαξιμο!
καλο διαβασμα λοιπον. _Β_Ο_Β_Ο_Β_Ο
Απάντηση

Επιστροφή στο “Φορτιστές - Μπαταρίες - Φόρτιση & Αποφόρτιση”