http://www.petame.gr/forumv/showpost.php?p=55054&postcount=1
που διάβασα πρόσφατα και αφορά στην μέτρηση της ταχύτητας των αερομοντέλων μας , σκέφτηκα να παραθέσω τις εντυπώσεις μου απο μια μικρή σχετική συσκευούλα που χρησιμοποίησα πρίν λίγο καιρό η οποία βέβαια καταφεύγει σε άλλη μεθοδολογία δια το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ας κάνω λοιπόν εδώ μια μικρή αναφορά. Ελπίζω να σας φανεί χρήσιμη ή τουλάχιστον ενδιαφέρουσα.
Onboard - μετρήσεις . DataLogger
.όλα ξεκίνησαν πρίν πολύυυ καιρό .όταν κοιτάζοντας το τηλεκατευθυνόμενο πουλί , αναρωτήθηκα : …πόσο να τρέχει άραγε ....?
Μια σύντομη αναφορά στην Τηλεμετρία.
Η λέξη τηλεμετρία , σημαίνει την εγκατάσταση στο μοντέλο ενός ηλεκτρονικού συστήματος που αποτελείται απο μετρητές-αισθητήρες , και έναν πομπό.
Στο έδαφος , ο αερομοντελιστής έχει έναν δέκτη ο οποίος λαμβάνει τις εν πτήσει μετρήσεις. Οι μετρήσεις αφορούν διάφορα μεγέθη , όπως : τάση μπαταρίας που τροφοδοτεί τον κυρίως δέκτη , τα σέρβο , και όποια άλλα ηλεκτρονικά , την θερμοκρασία του κινητήρα , την ταχύτητα , το ύψος πτήσης , κλπ. κλπ .
Τα παραπάνω « εντυπωσιακά » , είχα πρωτοδεί - φαντάζομαι και πολλοί άλλοι φίλοι - πριν πάνω απο είκοσι χρόνια (αρχές δεκαετίας ‘90) σε ξένα - αμερικάνικα - έντυπα και μου είχαν φανεί εξαιρετικά ενδιαφέροντα « επιστημονικώς » , απλησίαστα δε και «πολυτελέστατα» οικονομικώς . (Αν δεν απατώμαι , τα συστήματα ξεκινούσαν τουλάχιστον απο 2000 $ ...).
Τα χρόνια όμως ως γνωστό περνούν , τα ηλεκτρονικά εξελίσσονται , οι τιμές πέφτουν...
Επανερχόμενος στις πτήσεις μετά απο κάποια μικρή απουσία απο τους αιθέρες άρχισα να ενημερώνομαι επί των νέων αερο-μοντελιστικο-τεχνολογικών εφευρημάτων , οπότε κάποια στιγμή αντιλήφθηκα την ύπαρξη νέων συστημάτων πομποδεκτών , τα οποία έφεραν ενσωματωμένα συστήματα τηλεμετρίας ή εν δυνάμει ενσωματωμένα , δεδομένης της εύκολης εκ των υστέρων προσαρμογής .
Ετσι , κάποιος που θα αποφασίσει σήμερα να αγοράσει ένα καλό σύστημα τηλεκατεύθυνσης , θα είναι σε θέση να έχει ταυτόγχρονα και τηλεμετρικό σύστημα σε σχετικά , (τουλάχιστον σε σχέση με το παρελθόν ) καλή τιμή .
Παρ' όλα αυτά , επειδή η γριούλα τηλεκατεύθυνσή μου , - αν και κλείνει αισίως τα δεκαεπτά έτη ζωής (JRX388S) - κάνει ακόμα καλά τη δουλειά της , συνέχισα να αναζητώ εναλλακτικές λύσεις πρός επίλυση του προαιώνιου και αγωνιώδους υπαρξιακού ερωτήματός μου.
Πόσο τρέχει...?
Αντί Τηλεμετρίας.
Όπως ήδη είπαμε , τα χρόνια περνούν τα ηλεκτρονικά εξελίσσονται...κτλ κτλ.
και κάποιοι σκάρωσαν , πανάλαφρο μικρό πλακετάκι με πολύ μικρή κατανάλωση που δεν θα στέλνει δεδομένα , αλλά θα τα αποθηκεύει στην μνήμη του ......και όταν με το καλό το μοντέλλο προσγειωθεί ο αερομοντελλιστής θα τα διαβάσει .
Ιδού λοιπόν ένα συναφές αερο-γκατζετό-πλακετάκι που εφοδιάστηκα πρίν κάνα δίχρονο και αφού εγκαταστάθηκε εύκολα (απλά σε μια ελεύθερη είσοδο του δέκτη ή απ’ ευθείας στην μπαταρία ) , πήγε πρός Ελληνικό μεριά , και μου επέτρεψε να ικανοποιήσω την πολύχρονη απορία μου :
Μα πόσο επιτέλους τρέχει ... ?
Το σύστημα με ένα μόνο κλίκ και μια μικρή αναμονή ολίγων δευτερολέπτων , αρχίζει να λαμβάνει δεδομένα απο τους δορυφόρους του Global Positioning System.
Με την έναρξη της κίνησης του μοντέλου παίρνει συνεχόμενα δεδομένα συντεταγμένων και ο απαραίτητος και πανταχού παρών μικροεπεξεργαστής υπολογίζει :
- συνολικό χρόνο πτήσης
- συνολική διανυθείσα απόσταση
- μέγιστο ύψος
- μέγιστη ταχύτητα .
Η ακρίβεια όσο αφορά τις συντεταγμένες αρχικής θέσης (φωτό) μπορώ να πώ ικανοποιητική.
Τοποθέτησα τις συντεταγμένες στον ψάχτη του google earth και είχα επί της οθόνης το ακριβές σημείο όπου βρισκόμουν.
Η συνέχεια επί της οθόνης ...:)>)>)