Δεκτής CORONA Synthesized

Απάντηση
mastoras

Δεκτής CORONA Synthesized

Δημοσίευση από mastoras »

Μόλις απόκτησα έναν πολύ οικονομικό δέκτη (Receiver) CORONA RP8D1 Dual Conversion, για να τον τοποθετήσω στο καινούργιο μου θερμικό ελικόπτερο που κάθονταν στο ράφι εδώ και πολύ καιρό.

Πρόκειται για ένα εργοστασιακό scale θερμικό 30αρι ελικόπτερο, και καθώς οι πτητικές απαιτήσεις δεν είναι ιδιαίτερες, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτόν τον φτηνό δέκτη, προκειμένου να το δω να πετάει.

Οι μέχρι στιγμής αναφορές όλων που αγόρασαν φτηνούς κινέζικους αλλά επώνυμους δέκτες, είναι ενθαρρυντικές και δεν βλέπω τον λόγο να μην εμπιστευτώ.

Η τηλεκατεύθυνση μου είναι η γνωστή 9αρα FUTABA στα 40mhz και καθώς δεν έβρισκα κρυστάλλους εδώ και καιρό, στις επιτρεπόμενες συχνότητες, δεν προχωρούσα καν στην αγορά οποιοδήποτε συμβατικού δέκτη.

Η λύση όμως με τους δέκτες νέας τεχνολογίας, που ρυθμίζονται σε οποιαδήποτε υποσυχνοτητα εκπέμπει ο πομπός, ήταν η ιδανική για την περίπτωση μου. Έναν κρύσταλλο στην επιτρεπόμενη συχνότητα θα βρω σίγουρα, πολλούς όμως για να τους "τοποθετήσω" και στους δέκτες (που λόγω φτηνού κόστους θα αγοραστούν στην συνέχεια) των υπόλοιπων αερομοντέλων μου, δεν υπήρχε περίπτωση να βρω.

Βέβαια την στιγμή που όλοι έχουν αλλάξει τους συμβατικούς πομπούς τους περνώντας στα συστήματα των 2.4, θεωρητικά εγώ χρησιμοποιώ παρωχημένη τεχνολογία.
Την χρυσοπλήρωσα όμως, την έχω και την καμαρώνω, άσε που δεν είμαι τύπος που αλλάζει τα πράγματα του "σαν τα πουκάμισα"

Αυτό που μένει λοιπόν είναι η δοκιμή ξεκινώντας το σετάρισμα του ελικοπτέρου, αφού έχει τοποθετηθεί και ο υπόλοιπος εξοπλισμός.
mastoras

Απάντηση: Δεκτής CORONA Synthesized

Δημοσίευση από mastoras »

Η απορία μου όμως είναι, πώς προγραμματίζεται αυτός ο δέκτης που όπως είπαμε είναι ρυθμιζόμενος σε ότι υποσυχνοτητα εκπέμπει ο πομπός ?

Στο πανέμορφο κουτάκι του, υπήρχε ένα κατσαβιδάκι, επάνω στον δέκτη μια ρυθμιστική βίδα, και ένα λαμπάκι.

Πώς λοιπόν προχωρούμε στο επόμενο βήμα
Γιάννης Ζαφείρης
Δημοσιεύσεις: 1482
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 27, 2008 3:57 pm

Δεκτής CORONA Synthesized

Δημοσίευση από Γιάννης Ζαφείρης »

Αρχικά ενεργοποιείς τον εκπομπό.
Τροφοδοτείς (με προσοχή στην πολικότητα) το δέκτη και εφόσον το μικρό ενδεικτικό led ανάψει δύο φορές, πιέζεις το διασκόπτη που βρίσκεται δίπλα με το πλαστικό κατσαβιδάκι. Το led θα ανάψει τρεις φορές. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριπλού ανάματος, πιέζεις με το κατσαβιδάκι ξανά το διακόπτη διαρκώς, έως το led να αναβοσβήνει με πολύ γρήγορη συχνότητα. Αφαιρείς το κατσαβιδάκι, γιατί πραγματοποιεί αναζήτηση ο δέκτης. η διάρκεια δεν ξεπερνά τα 3-5 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά λογικά θα έχει κλειδώσει στη συχνότητα εκπομπής. Αν κάτι δεν πάει καλά, αφαιρείς τη μπαταρία από το δέκτη και επαναλαμbάνεις.

Η ρύθμιση αυτή, αφορά στο κλείδωμα του δέκτη, δίχως την ενεργοποίηση του συστήματος fail safe. Περισσότερες πληροφορίες για τα extra, θα βρεις στο manual
bladeskiller
Δημοσιεύσεις: 760
Εγγραφή: Τρί Απρ 08, 2008 4:12 pm

Απάντηση: Δεκτής CORONA Synthesized

Δημοσίευση από bladeskiller »

Αν ο δέκτης είναι για την μπάντα των 40ΜΗΖ τότε αυτό το ρυθμιστικό βιδάκι πιθανόν να σετάρει το κανάλι στο οποιο θα δουλέψει. Στη θέση σου αν δεν είχα τις οδηγίες θα δοκίμαζα το εξής. Ανοιξε πομπό και σύνδεσε στο δέκτη ένα σερβό κι ένα πακάκι για να τον τροφοδοτεί. Κατόπιν γύρνα δεξιά αριστερά το βιδάκι στο δέκτη μέχρι να δεις το λαμπάκι να αλλάζει χρώμα ή αν αναβοσβήνει να ανάψει σταθερά ή τέλος πάντων να δεις κάποια αλλαγή. Μετά κούνα τα στικ να δεις αν ακούει το σερβό.

Ουπς! Γράψτε άκυρο αφού ο Γιάννης ξέρει ακριβώς τη διαδικασία.



Φιλικά Κώστας.
mastoras

Απάντηση: Δεκτής CORONA Synthesized

Δημοσίευση από mastoras »

Γιάννης Ζαφείρης έγραψε: Περισσότερες πληροφορίες για τα extra, θα βρεις στο manual


manual ......... Που το βρίσκει κανείς ?
fazerdreamer
Δημοσιεύσεις: 557
Εγγραφή: Τετ Απρ 02, 2008 8:37 pm

Απάντηση: Δεκτής CORONA Synthesized

Δημοσίευση από fazerdreamer »

Mαστορακλα μου εδω εισαι!! http://www.corona-rc.com/enindex.asp


Υ.Γ.Απο τους κινεζικους full range ειναι ο πιο αξιοπιστος glitch free δεκτης που εχω δει!Για την σειρα dual conversion 6-8 καναλλια..!

Εδω αναλυτικοτερα.. http://www.corona-rc.com/coproductshowE.asp?ArticleID=63
fazerdreamer
Δημοσιεύσεις: 557
Εγγραφή: Τετ Απρ 02, 2008 8:37 pm

Απάντηση: Δεκτής CORONA Synthesized

Δημοσίευση από fazerdreamer »

Κωστα-bladeskiller
εχω γραψει στο φωνοδοχειο,αν θες διαβασε και κατευθηνε την συζητηση προς ορθες καταληξεις.

Στεφανος.
bladeskiller
Δημοσιεύσεις: 760
Εγγραφή: Τρί Απρ 08, 2008 4:12 pm

Απάντηση: Δεκτής CORONA Synthesized

Δημοσίευση από bladeskiller »

Για να δουλέψει ο corona με τη futaba στα 40ΜΗΖ, θα πρέπει να είναι ΡΡΜ και να ρυθμιστεί και η τηλεκατεύθυνση για εκπομπή ΡΡΜ ώστε να υπάρχει συμβατότητα. Συμβατότητα πρέπει να υπάρχει όμως και όσον αφορά την πολικότητα της διαμόρφωσης FM. Η futaba δεν έχει ρύθμιση πολικότητας διαμόρφωσης όπως έχει για παράδειγμα η hitec αλλά πολύ πιθανόν ο δέκτης να είναι τύπου αυτομάτου ανίχνευσης πολικότητας.
Αν ο δέκτης είναι PCM υπάρχει θέμα. Το ΡΡΜ έχει συγκεκριμένο προτόκολο εκπομπής ,όχι όμως και το PCM ,με αποτέλεσμα μια τηλεκατεύθυνση ,που εκπέμπει PCM, να ταιριάζει μόνο με δέκτες PCM του ίδιου κατασκευαστή.
Στα 2.4 πάλι δεν τίθεται θέμα εναλλακτικών δεκτών. Εκεί ,το μόντουλ του πομπού, πρέπει να είναι του ίδιου κατασκευαστή με το δέκτη. Εκτός αν μιλάμε για Spectrum ,που είναι συμβατή και με JR γιατί χρησιμοποιούν κοινά κομμάτια και το ίδιο προτόκολο.
Τώρα ,για το θέμα ΡΡΜ vs PCM, οι γνώμες όπως πάντα διχάζονται. Σε μια βαριά "τάπα", τα σερβό που είναι συνδεδεμένα σε δέκτη ΡΡΜ θα τρελαθούν τελείως. Σε ένα δέκτη PCM,υπάρχει ενσωματωμένο το fail safe, που αν σεταριστεί σωστά θα φέρει το γκάζι στο ραλαντί (πολύ σημαντικό ειδικά για τα ελικόπτερα) και τα πηδάλια δεν θα τρελαθούν αλλά θα κρατήσουν τη θέση που είχαν πρίν την τάπα ή, σε ορισμένους δέκτες ,την προρυθμισμένη θέση ,που έχουμε σετάρει για περίπτωση τάπας. Ετσι, έχουμε κάποιες πιθανότητες να συνεχίσει σταθερή πορεία το πετούμενο, μέχρι να φύγει από το κακό σημείο με τα ηλεκτρογκαντεμικά πεδία, μήπως και ξαναπάρουμε τον έλεγχο. Αντίθετα ,ένα σύστημα ΡΡΜ θα τρελαθεί τελείως.
Σε περίπτωση τώρα ελαφράς παρεμβολής ,εκεί για μένα ο δέκτης PCM είναι πλεονεκτικότερος για τον εξής λόγο. Το ΡΡΜ όταν φάει ψιλοπαρεμβολή κάνει γλίτσες. Δηλαδή αποτομες κινήσεις των πηδαλίων, που μπορεί στιγμιαία να φτάσουν και το τέρμα. Κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει το μοντέλο εκτός ελέγχου γιατί η όποια γλίτσα μεταφράζεται άμεσα σε αποτομες κινήσεις. Από την άλλη ,το PCM, αν στιγμιαία λάβει αρλούμπες αντί για έγκυρο σήμα ,δεν πρόκειται να κάνει καμιά απότομη κίνηση. Θα κρατήσει την ίδια θέση στα πηδάλια ,που είχε κατά τη λήψη του τελευταίου έγκυρου frame δεδομένων. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, το μοντέλο δεν θα το πιάσει λόξυγγας αλλά θα υπάρχει μια πιθανώς αισθητή καθυστέρηση στην εκτέλεση των εντολών, που είναι προτιμότερη από το λόξυγγα.




Φιλικά Κώστας.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τηλεκατεύθυνση - Πομπός - Δέκτης - Servo - accessories & Flight Simulators”