Αναγκαστική προσθαλάσσωση στην Καβάλα
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Αναγκαστική προσθαλάσσωση στην Καβάλα
Την Κυριακή που μας πέρασε και ενώ περνούσα καλά στην εκδήλωση scale
του Hobby Box 3-4 Ιουνίου έμαθα την Τρίτη από τον Κώστα Παπαδόπουλο
τα κατά ένα μέρος άσχημα νέα (θα μπορούσαν να είναι χειρότερα αφού
τουλάχιστον δε θρηνήσαμε θύματα) του φίλου μου για πολλά χρόνια από
τα τ/κ ανεμόπτερα Ζαχαρία Αναπολιτάκη που λόγω μηχανικής βλάβης από
άγνωστη αιτία έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση στην Καβάλα από άγνωστη
μέχρι στιγμής αιτία.
Ζαχαρία σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου περαστικά από το σίγουρο σόκ
που πέρασες και γρήγορα ψηλά στον αέρα.
Για φωτογραφίες στο θέμα βάζω το λινκ για να διαβάσετε περισσότερα.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=20620&Itemid=156
http://www.fire.gr/portal/modules.php?name=News&file=print&sid=1498
του Hobby Box 3-4 Ιουνίου έμαθα την Τρίτη από τον Κώστα Παπαδόπουλο
τα κατά ένα μέρος άσχημα νέα (θα μπορούσαν να είναι χειρότερα αφού
τουλάχιστον δε θρηνήσαμε θύματα) του φίλου μου για πολλά χρόνια από
τα τ/κ ανεμόπτερα Ζαχαρία Αναπολιτάκη που λόγω μηχανικής βλάβης από
άγνωστη αιτία έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση στην Καβάλα από άγνωστη
μέχρι στιγμής αιτία.
Ζαχαρία σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου περαστικά από το σίγουρο σόκ
που πέρασες και γρήγορα ψηλά στον αέρα.
Για φωτογραφίες στο θέμα βάζω το λινκ για να διαβάσετε περισσότερα.
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=20620&Itemid=156
http://www.fire.gr/portal/modules.php?name=News&file=print&sid=1498
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Απάντηση: Αναγκαστική προσθαλάσσωση στην Καβάλα
Θα παρακαλούσα εάν και εφόσον είναι δυνατόν τα παιδιά που ασχολούνται με αυτά τα
αεροπλάνα να μας διαφωτίσουν για τα αίτια.
Ευχαριστώ προκαταβολικά και εύχομαι να είναι το τελευταίο που γίνετε μέσα από την
καρδιά μου.
αεροπλάνα να μας διαφωτίσουν για τα αίτια.
Ευχαριστώ προκαταβολικά και εύχομαι να είναι το τελευταίο που γίνετε μέσα από την
καρδιά μου.
οτι πεταει πεφτει.....
αυτο ηταν ενα απο τα πρωτα πραγματα που εμαθα οταν ξεκινησα με τα τηλεκατευθυνομενα....
παντως απο οτι ξερω αυτο το αεροπλανο εχει σαν αξεσουαρ και βαλιστικο αλεξιπτωτο που το προσγειωνει στις ....ροδες του εαν χρειαστει.
το τονιζω στις ροδες του γιατι υπαρχουν και αλλων κατασκευαστων που το αλεξιπτωτο των αεροπλανων τους τα κατεβαζει η με την ουρα η με το φτερο προς τα κατω σπαει το αεροπλανο αλλα φυσικα σωζεται σε καθε περιπτωση ο επιβατης...
αυτο ηταν ενα απο τα πρωτα πραγματα που εμαθα οταν ξεκινησα με τα τηλεκατευθυνομενα....
παντως απο οτι ξερω αυτο το αεροπλανο εχει σαν αξεσουαρ και βαλιστικο αλεξιπτωτο που το προσγειωνει στις ....ροδες του εαν χρειαστει.
το τονιζω στις ροδες του γιατι υπαρχουν και αλλων κατασκευαστων που το αλεξιπτωτο των αεροπλανων τους τα κατεβαζει η με την ουρα η με το φτερο προς τα κατω σπαει το αεροπλανο αλλα φυσικα σωζεται σε καθε περιπτωση ο επιβατης...
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Δεν γνωρίζω αν το σιγκεκριμένο αεροπλάνο είχε αυτό το γνωστό σύστημα αλλά και σε
τι ύψος πετούσε και αν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει.
Πάντως το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και αν είχε το απαιτούμενο ύψος και αν είχε
τέτοιο σύστημα δηλαδή να καταλήξει να κάνει μπουρμπουλήθρες και μπάνιο κάνωντας
ζημιά και σε ηλεκτρικά αλλά και ηλεκτρονικά μέρη και όχι μόνο.
τι ύψος πετούσε και αν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει.
Πάντως το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και αν είχε το απαιτούμενο ύψος και αν είχε
τέτοιο σύστημα δηλαδή να καταλήξει να κάνει μπουρμπουλήθρες και μπάνιο κάνωντας
ζημιά και σε ηλεκτρικά αλλά και ηλεκτρονικά μέρη και όχι μόνο.
Παιδιά μην το συζητάτε.. Αφού είναι καλά ο άνθρωπος, τα άλλα φτιάχνονται..
Ας είναι και για πέταμα μετά το α/π!!
Ας είναι και για πέταμα μετά το α/π!!
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Συμφωνώ και εγώ μαζί σου αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σε ένα αεροπλάνο που
κοστίζει 60-80.000 ευρώ και ιδιαίτερα στα υπερέλαφρα έτσι ξαφνικά να σβήνει ο κινητήρας;;;;;;
Και μην μου πεί κανείς ότι είναι η πρώτη φορά.
Αυτό που θέλω να καταλήξω είναι μήπως τελικά οι βενζινοκινητήρες είναι επικίνδυνοι για αεροπορική
χρήση ;;;;;;;
κοστίζει 60-80.000 ευρώ και ιδιαίτερα στα υπερέλαφρα έτσι ξαφνικά να σβήνει ο κινητήρας;;;;;;
Και μην μου πεί κανείς ότι είναι η πρώτη φορά.
Αυτό που θέλω να καταλήξω είναι μήπως τελικά οι βενζινοκινητήρες είναι επικίνδυνοι για αεροπορική
χρήση ;;;;;;;
Το ξαφνικά είναι σχετικό... Προφανώς θα υπάρχει κάποιος λόγος! Σε αυτό θα αποφανθούν οι ειδικοί και οι κατασκευαστές!!
Χωρίς να αναφερομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γενικά, έχω να πώ, πως τις περισσότερες φορές το λάθος είναι ανθρώπινο και συνήθως έχει σχέση με την αμέλεια!! Μπορεί να είναι του χειριστή, του μηχανικού, κτλ.. Επίσης μπορεί να ωφείλεται σε παράγοντες που πολλοί δε σκεφτόμαστε κάν μας πχ κακή βενζίνη(νοθευμένη)
Χωρίς να αναφερομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά γενικά, έχω να πώ, πως τις περισσότερες φορές το λάθος είναι ανθρώπινο και συνήθως έχει σχέση με την αμέλεια!! Μπορεί να είναι του χειριστή, του μηχανικού, κτλ.. Επίσης μπορεί να ωφείλεται σε παράγοντες που πολλοί δε σκεφτόμαστε κάν μας πχ κακή βενζίνη(νοθευμένη)
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Συμφωνώ και πάλι μαζί σου.
Οσο αφορά τον Ζαχαρία σε διαβεβαιώ ότι είναι ένας από τους ανθρώπους
που μπορεί χειριστικά να μην γνωρίζω πόσο καλός είναι αλλά γνωρίζω
ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη μέχρι το σημείο
του πάρα πολύ σχολαστικού (''σε σημείο που στα κάνει ''μπαλόνια'') ως προς
το θέμα της ασφάλειας αλλά και το θέμα συντήρηση.
Αυτό και γω που υποψιάζομαι όπως και εσύ πέφτει στο θέμα νοθευμένη
βενζίνη που πολλή φοβάμαι πως είναι και το ζητούμενο στο ατύχημα αυτό.
Χωρίς να θέλω βέβαια να κάνω τον ''μ@λ@κογνώμον@'' φοβάμαι λοιπόν
πως αυτό είναι και το αίτιο της πτώσεις.
Αυτό λοιπόν που θέλω να ρωτήσω αν και εφόσον γνωρίζει κάποιος γνώστης
του αντικειμένου είναι αν υπάρχει τρόπος εύκολης χημικής ανάλυσεις για τον
απλό χρήστη ώστε να μπορεί πριν βάλει το καύσιμο αυτό στο ντεπόζιτο του
μονάκριβου αεροπλάνου του ώστε να τσεκάρει την ποιότητα του καυσίμου
που με αυτό θα πετάξει και σε αυτό στηρίζετε η ζωή του όχι μόνο από την
περιεκτικότητα του σε νερό αλλά και την προσμιξή του με άλλα συναφή
παράγωγα (πετρέλαιο κίνησης κ.τ.λ.).
Ελπίζω πως κάποιος μηχανικός αεροσκαφών θα μπορέσει να μας διαφωτίσει
και με τις γνώσεις του να διαφυλάξει τους υπόλοιπους που πετάνε τέτοια
όμορφα αεροπλάνα γιατί νομίζω ότι είναι κρίμα να γίνονται τέτοια περιστατικά
έστω και με αίσιο τέλος όπως αυτό γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα
είναι στόχοι προς βολές κατά ριπάς λέγοντας ότι αυτά τα αεροπλάνα είναι
και καλά ''επικίνδυνα''.
Είναι πολύ εύκολο να λές ότι ένα υπερέλαφρο αεροπλάνο είναι επικίνδυνο
από το να αναλύεις και να γνωστοποιείς με τις γνώσεις σου στους υπόλοιπους
τι έφταιξε για να μην ξανασυμβεί.
Οσο αφορά τον Ζαχαρία σε διαβεβαιώ ότι είναι ένας από τους ανθρώπους
που μπορεί χειριστικά να μην γνωρίζω πόσο καλός είναι αλλά γνωρίζω
ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη μέχρι το σημείο
του πάρα πολύ σχολαστικού (''σε σημείο που στα κάνει ''μπαλόνια'') ως προς
το θέμα της ασφάλειας αλλά και το θέμα συντήρηση.
Αυτό και γω που υποψιάζομαι όπως και εσύ πέφτει στο θέμα νοθευμένη
βενζίνη που πολλή φοβάμαι πως είναι και το ζητούμενο στο ατύχημα αυτό.
Χωρίς να θέλω βέβαια να κάνω τον ''μ@λ@κογνώμον@'' φοβάμαι λοιπόν
πως αυτό είναι και το αίτιο της πτώσεις.
Αυτό λοιπόν που θέλω να ρωτήσω αν και εφόσον γνωρίζει κάποιος γνώστης
του αντικειμένου είναι αν υπάρχει τρόπος εύκολης χημικής ανάλυσεις για τον
απλό χρήστη ώστε να μπορεί πριν βάλει το καύσιμο αυτό στο ντεπόζιτο του
μονάκριβου αεροπλάνου του ώστε να τσεκάρει την ποιότητα του καυσίμου
που με αυτό θα πετάξει και σε αυτό στηρίζετε η ζωή του όχι μόνο από την
περιεκτικότητα του σε νερό αλλά και την προσμιξή του με άλλα συναφή
παράγωγα (πετρέλαιο κίνησης κ.τ.λ.).
Ελπίζω πως κάποιος μηχανικός αεροσκαφών θα μπορέσει να μας διαφωτίσει
και με τις γνώσεις του να διαφυλάξει τους υπόλοιπους που πετάνε τέτοια
όμορφα αεροπλάνα γιατί νομίζω ότι είναι κρίμα να γίνονται τέτοια περιστατικά
έστω και με αίσιο τέλος όπως αυτό γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι στην Ελλάδα
είναι στόχοι προς βολές κατά ριπάς λέγοντας ότι αυτά τα αεροπλάνα είναι
και καλά ''επικίνδυνα''.
Είναι πολύ εύκολο να λές ότι ένα υπερέλαφρο αεροπλάνο είναι επικίνδυνο
από το να αναλύεις και να γνωστοποιείς με τις γνώσεις σου στους υπόλοιπους
τι έφταιξε για να μην ξανασυμβεί.
Στο θέμα βενζίνης, σε όλα μου τα μηχανοκίνητα (r/c, μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο) βάζω μόνο από συγκεκριμένα πρατήρια που τα εμπιστέυομαι εδώ και πολλά χρόνια!! Το ίδιο θα έκανα αν είχα και αεροσκάφος.. Είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις!!
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Ναι το ίδιο κάνω και εγώ.
Τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στα τ/κ αεροπλάνα μου.
Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι έκανε και ο κακομοίρης ο Ζαχαρίας.
Αυτό όμως δεν λέει τίποτα αφού κάποια στιγμή μπορεί να στην
''κάνουν'' έστω και για μία πρώτη φορά που δυστυχώς μπορεί να
είναι και η τελευταία σου.
Τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στα τ/κ αεροπλάνα μου.
Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι έκανε και ο κακομοίρης ο Ζαχαρίας.
Αυτό όμως δεν λέει τίποτα αφού κάποια στιγμή μπορεί να στην
''κάνουν'' έστω και για μία πρώτη φορά που δυστυχώς μπορεί να
είναι και η τελευταία σου.
-
asterixx25
Οσον αφορά τα αεροπλάνα που χρησιμοποιούν αεροπορικό καύσιμο AVGAS 100LL αυτό είναι απολύτως "καθαρό", ασφαλές και ελεγμένο για αυτή την χρήση. Δεν υπάρχει περίπτωση νοθείας ή κάτι άλλο.
Τώρα υπάρχουν και κάποιοι αεροπορικοί κινητήρες (περισσότερο σε υπερελαφρά) οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι να χρησιμοποιούν και αμόλυβδη βενζίνη. Εκεί υπόκειται στην ευθύνη του ιδιοκτήτη απο που θα προμηθευτεί αμόλυβδη βενζίνη και αν θα είναι "καθαρή".
Η "κράτηση" κινητήρα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως να μην δουλέψει σωστά η μηχανική ή ηλεκτρική αντλία καυσίμου, να βουλώσει κάποιο σωληνάκι, να περάσει νερό (μπορεί να γίνει και αυτό) απο τις δεξαμενές στον κινητήρα, να χαλάσει κάποιο ηλεκτρικό σύστημα που δίνει ρεύμα στα μπουζί, να σπάσει κάποιο πιστόνι κλπ.
Είναι πολλές οι βλάβες που μπορούν να συμβούν και αυτό μπορεί να το βρεί μόνο κάποιος πραγματογνώμωνας.
Αυτό που χρειάζεται πάνα απο όλα είναι σωστή συντήρηση του αεροπλάνου στις προβλεπόμενες ώρες και αντικατάσταση των μερών που που έχουν ίχνος υποψίας.
Τώρα υπάρχουν και κάποιοι αεροπορικοί κινητήρες (περισσότερο σε υπερελαφρά) οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι να χρησιμοποιούν και αμόλυβδη βενζίνη. Εκεί υπόκειται στην ευθύνη του ιδιοκτήτη απο που θα προμηθευτεί αμόλυβδη βενζίνη και αν θα είναι "καθαρή".
Η "κράτηση" κινητήρα μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως να μην δουλέψει σωστά η μηχανική ή ηλεκτρική αντλία καυσίμου, να βουλώσει κάποιο σωληνάκι, να περάσει νερό (μπορεί να γίνει και αυτό) απο τις δεξαμενές στον κινητήρα, να χαλάσει κάποιο ηλεκτρικό σύστημα που δίνει ρεύμα στα μπουζί, να σπάσει κάποιο πιστόνι κλπ.
Είναι πολλές οι βλάβες που μπορούν να συμβούν και αυτό μπορεί να το βρεί μόνο κάποιος πραγματογνώμωνας.
Αυτό που χρειάζεται πάνα απο όλα είναι σωστή συντήρηση του αεροπλάνου στις προβλεπόμενες ώρες και αντικατάσταση των μερών που που έχουν ίχνος υποψίας.
-
King Kostas
Ωραίο θέμα πιάσατε παίδες......
Θα πω απλά να μην μπερδεύουμε τα προϊόντα που έχουν TC (Type Certificate) με τα υπόλειπε που απλά στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν ένα CoC (Certificate of Conformance). Αυτός και ο λόγος που ένα υπερ-ελαφρό κάνει 60.000$.
Κανένα μοτέρ δε σβήνει από νοθευμένο καύσιμο (εκτός και αν έχει τραβήξει υγρασίες…που και πάλι είναι δύσκολο να σβήσει και δείχνει σημάδια από το warm-up κιόλας) είτε παίρνει super, είτε αμόλυβδη, είτε καθαρό πετρέλαιο, κοινός AVGAS......ακόμα και στη χειρότερη να έχει 91 με 93 οκτάνια δε θα σβήσει. Μπορεί να ρετάρει, να μπερδεύει, να μην ανεβάζει στροφές αμέσως, αλλά να κλάσει…δύσκολο.
Τα στατιστικά μέχρι τώρα σε τέτοιου είδους μοτέρ δείχνουν ότι το «πούλημα» έρχεται στο 65% από παρελκόμενα (αντλίες, ψεκασμό κτλ), 25% από ηλεκτρονικές / μπουζί / ρεύματα και 10% από λοιπές αστοχίες. Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει φυσικά και το φαινόμενο της κακής παρακολούθησης / επιθεώρησης και συντήρησης….άλλωστε από εκεί προσπαθεί ο κάθε κάτωχος να σώσει λεφτά μιας και μπορεί εύκολα με 100.000$ να πάρει και ένα κανονικό cessnακι αλλά μετά θέλει άλλα 30.000$ για ασφάλιση, στέγαση/φύλαξη, τέλη αεροδρομίων, συντήρηση, παρακολούθηση, πλοϊμότητες κτλ κτλ κτλ.
Το λοιπόν σε μη πιστοποιημένα προϊόντα ο κίνδυνος κάτι να βγει εκτός ορίων είναι πάντα μεγαλύτερος.
Όποιος πετά με υπερελαφρά και πειραματικά πετά πάντα με δική του ευθύνη και το ξέρει….οπότε τα ματάκια ανοιχτά, προσοχή στα παραπάνω και μακριά από λουόμενους και κατοικημένες περιοχές παίδες…….
Θα πω απλά να μην μπερδεύουμε τα προϊόντα που έχουν TC (Type Certificate) με τα υπόλειπε που απλά στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουν ένα CoC (Certificate of Conformance). Αυτός και ο λόγος που ένα υπερ-ελαφρό κάνει 60.000$.
Κανένα μοτέρ δε σβήνει από νοθευμένο καύσιμο (εκτός και αν έχει τραβήξει υγρασίες…που και πάλι είναι δύσκολο να σβήσει και δείχνει σημάδια από το warm-up κιόλας) είτε παίρνει super, είτε αμόλυβδη, είτε καθαρό πετρέλαιο, κοινός AVGAS......ακόμα και στη χειρότερη να έχει 91 με 93 οκτάνια δε θα σβήσει. Μπορεί να ρετάρει, να μπερδεύει, να μην ανεβάζει στροφές αμέσως, αλλά να κλάσει…δύσκολο.
Τα στατιστικά μέχρι τώρα σε τέτοιου είδους μοτέρ δείχνουν ότι το «πούλημα» έρχεται στο 65% από παρελκόμενα (αντλίες, ψεκασμό κτλ), 25% από ηλεκτρονικές / μπουζί / ρεύματα και 10% από λοιπές αστοχίες. Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει φυσικά και το φαινόμενο της κακής παρακολούθησης / επιθεώρησης και συντήρησης….άλλωστε από εκεί προσπαθεί ο κάθε κάτωχος να σώσει λεφτά μιας και μπορεί εύκολα με 100.000$ να πάρει και ένα κανονικό cessnακι αλλά μετά θέλει άλλα 30.000$ για ασφάλιση, στέγαση/φύλαξη, τέλη αεροδρομίων, συντήρηση, παρακολούθηση, πλοϊμότητες κτλ κτλ κτλ.
Το λοιπόν σε μη πιστοποιημένα προϊόντα ο κίνδυνος κάτι να βγει εκτός ορίων είναι πάντα μεγαλύτερος.
Όποιος πετά με υπερελαφρά και πειραματικά πετά πάντα με δική του ευθύνη και το ξέρει….οπότε τα ματάκια ανοιχτά, προσοχή στα παραπάνω και μακριά από λουόμενους και κατοικημένες περιοχές παίδες…….
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Σε αυχαριστώ Κώστα μου που μας άνοιξες τα μάτια με τις γνώσεις σου στο θέμα που έχεις
πτυχίο και μεγάλη εμπειρία.
Αρα λοιπόν θα πρέπει να αντικατασταθούν με παρελκόμενα που πρέπει να είναι καλύτερης
πιστοποιήσεις από τα λεγόμενα σου και να υπάρξει νομοθέτηση ώστε αυτά τα αεροπλάνα
να περνούν και από αξιολόγηση με πιστοποιητικά και ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται
από επαγγελματίες και όχι από εμένα ή τον άλλο που μπορεί να κάνει το οποιοδήποτε
''κουφό''.
Εχω τύχη να δω να αντικαταστούν ασφάλειες και βίδες σε τέτοια αεροπλάνα μη πιστο-
ποιημένα και απλά μου σηκώθηκαν οι τρίχες από το κεφάλι μου αλλά και πολλά αλλά
περιστατικά όπως αλλαγή στην δίεδρο τέτοιου αεροπλάνου με άκρως καταστροφικά
αποτελέσματα στην Ελλάδα που ίσως δεν γίνονται μόνο εδώ αλλά και σε άλλα μέρη
του κόσμου!!!!!!!
Ισως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξη η κατάλληλη νομοθεσία ώστε και αυτό το
είδος του αεροπλάνου να ελέγχετε σχολαστικά σαν να ήταν κανονικό.
Μην ξεχνάμε ότι λόγο αμάθειας σε αυτό το τομέα μιά φορά ή και δυό κάναμε το λάθος
να μας πάει βόλτα κάποιος φίλος με ένα τέτοιο αεροπλάνο χωρίς να γνωρίζουμε τους
πραγματικούς κινδύνους που διατρέχουμε καβαλώντας τα.
Νομίζω λοιπόν ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι ο απλός επιβάτης που δεν φταίει σε
τίποτα λόγο της αμάθειας του αλλά γιατί του λένε ότι το αεροπλάνο αυτό είναι απόλυτα
ελεγμένο και σίγουρο ότι δεν πρέπει να χάσει την πολύτιμη ζωή του για αυτόν και την
οικογένεια γιά να βγάλει κάποια δολλάρια κάποιος που μετά ως γνωστό θα κάνει τον
αδιάφορο και ότι δεν έφταιγε το κατασκεύασμα του.
πτυχίο και μεγάλη εμπειρία.
Αρα λοιπόν θα πρέπει να αντικατασταθούν με παρελκόμενα που πρέπει να είναι καλύτερης
πιστοποιήσεις από τα λεγόμενα σου και να υπάρξει νομοθέτηση ώστε αυτά τα αεροπλάνα
να περνούν και από αξιολόγηση με πιστοποιητικά και ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται
από επαγγελματίες και όχι από εμένα ή τον άλλο που μπορεί να κάνει το οποιοδήποτε
''κουφό''.
Εχω τύχη να δω να αντικαταστούν ασφάλειες και βίδες σε τέτοια αεροπλάνα μη πιστο-
ποιημένα και απλά μου σηκώθηκαν οι τρίχες από το κεφάλι μου αλλά και πολλά αλλά
περιστατικά όπως αλλαγή στην δίεδρο τέτοιου αεροπλάνου με άκρως καταστροφικά
αποτελέσματα στην Ελλάδα που ίσως δεν γίνονται μόνο εδώ αλλά και σε άλλα μέρη
του κόσμου!!!!!!!
Ισως κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξη η κατάλληλη νομοθεσία ώστε και αυτό το
είδος του αεροπλάνου να ελέγχετε σχολαστικά σαν να ήταν κανονικό.
Μην ξεχνάμε ότι λόγο αμάθειας σε αυτό το τομέα μιά φορά ή και δυό κάναμε το λάθος
να μας πάει βόλτα κάποιος φίλος με ένα τέτοιο αεροπλάνο χωρίς να γνωρίζουμε τους
πραγματικούς κινδύνους που διατρέχουμε καβαλώντας τα.
Νομίζω λοιπόν ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι ο απλός επιβάτης που δεν φταίει σε
τίποτα λόγο της αμάθειας του αλλά γιατί του λένε ότι το αεροπλάνο αυτό είναι απόλυτα
ελεγμένο και σίγουρο ότι δεν πρέπει να χάσει την πολύτιμη ζωή του για αυτόν και την
οικογένεια γιά να βγάλει κάποια δολλάρια κάποιος που μετά ως γνωστό θα κάνει τον
αδιάφορο και ότι δεν έφταιγε το κατασκεύασμα του.
-
King Kostas
Μάριος Παπαδόπουλος έγραψε: ↑
Νομίζω λοιπόν ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι ο απλός επιβάτης που δεν φταίει σε τίποτα λόγο της αμάθειας του αλλά γιατί του λένε ότι το αεροπλάνο αυτό είναι απόλυτα ελεγμένο και σίγουρο ότι δεν πρέπει να χάσει την πολύτιμη ζωή του για αυτόν και την οικογένεια για να βγάλει κάποια δολάρια κάποιος που μετά ως γνωστό θα κάνει τον αδιάφορο και ότι δεν έφταιγε το κατασκεύασμα του.
Καταρχάς, δεν μπορείς να κάνεις μισθωμένες πτήσεις με τέτοια αεροπλάνα. Για να μισθώσεις πτήση, θα πρέπει να έχεις άδεια εμπορικής εκμετάλλευσης και κατʼ επέκταση άδεια αερομεταφορέα AoC (Air Operator Certificate) μέσα στον οποίο θα πρέπει να είναι ενταγμένο το ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ αεροσκάφος με το οποίο παρέχεις τις υπηρεσίες.
Με ιδιωτικά υπερ-ελαφρά ο pilot-owner μπορεί να εκτελεί πτήσεις (χωρίς χρήμα) ως ιδιώτης για προσωπική χρήση και να έχει και επιβαίνοντα (αν θέλει) αφού του εξηγήσει πρώτα το ΤΙ παίζει με την ιπτάμενη μηχανή που πρόκειται να πετάξουν.
Ούτε extra νόμους χρειάζεται να φτιάξουμε αλλά ούτε τίποτα. Η υπάρχουσα νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Ο σκοπός δεν είναι να στραγγαλίσουμε τα ultra-light και τα experimental αεροσκάφη βάζοντας τα στα στενά πλαίσια που διέπουν οι κανονισμοί που αφορούν στα κανονικά αεροσκάφη που φέρουν Type Certificates. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μη ζητάμε από ένα ultra light ή experimental αεροσκάφος να κάνει ότι και ένα κανονικό.....όχι γιατί δε μπορεί αλλά διότι δεν έχει "πιστοποιηθεί' ότι μπορεί....αυτό έχει ΜΕΓΑΛΗ σημασία.
Θα επαναλάβω ότι είπα και παραπάνω, τα ultra light και experimental αεροσκάφη είναι μια χαρά αρκεί να τα φροντίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να σεβόμαστε τα όρια τους και τα όρια μας….αυτοί οι κανόνες διέπουν όλες τις πτητικές μηχανές….από το παραπέντε μέχρι το 380.