FOKKER DR1-TRIPLANE

Απάντηση
george_karasoulas

FOKKER DR1-TRIPLANE

Δημοσίευση από george_karasoulas »

Γεια σας φίλοι

επειδή με χαρά βλέπω ότι στο FORUM αυτό υπάρχει αγάπη για τα SCALE αερομοντέλα, πήρα το θάρρος κι εγώ να σας παρουσιάσω ένα μοντέλο που έφτιαξα τελευταία, το θρυλικό τριπλάνο του Κόκκινου Βαρώνου!

Είναι μοντέλο της RIPMAX (ARF) που έχει σταματήσει όμως πλέον να το παράγει. Έχει εκπέτασμα 1.40 m και το βάρος του μου βγήκε περίπου 3.1 kgr. Του έβαλα μηχανή OS .70 τετράχρονη.

Ο βλοσυρός Γερμαναράς πιλότος που βλέπετε στην φωτογραφία, είναι βαμμένος στο χέρι, από τον φίλο μου Γιώργο Αυγερινόπουλο, ο οποίος και μου έδειξε πως να βάφω τους πιλότους. Είναι της εταιρείας JP Perkins και είναι ειδικά "Γερμανός πιλότος Α' Παγκοσμίου Πολέμου". Τον αγόρασα από το SUSSEX MODEL CENTRE.

Οι ειδικοί στα SCALE θα παρατήρησαν κιόλας ότι κάτι λείπει από το μοντέλο: Τα δυο πολυβόλα SPANDAU που είχε το αυθεντικό, τα οποία προμηθεύτηκα ήδη από το Tower Hobbies, αλλά θέλουν συναρμολόγηση. Είναι της εταιρείας William Brothers, που ειδικεύεται στα αερομοντελιστικά αξεσουάρ.

Ίσως κάποιοι φίλοι να αναρωτιούνται ήδη για τα χρώματα του μοντέλου, έχοντας συνηθισει το τριπλάνο του κόκκινου βαρώνου ολοκόκκινο.

Και έχουν δίκιο, έτσι είναι!

Η λεπτομέρεια είναι ότι στην μοίρα, την Jasta του κόκκινου βαρώνου, μόνο ο Manfred von Richthofen ήταν αυτός που είχε το αεροπλάνο του βαμμένο όλο κόκκινο! Οι άλλοι μπορούσαν να έχουν κάποια τμήματα των αεροπλάνων τους βαμμένα κόκκινα, όχι όμως όλο το αεροπλάνο κόκκινο!

Και γιατί ο Richthofen είχε βαμμένο κόκκινο το αεροπλάνο του;

Γιατί όπως ο ίδιος έλεγε, δεν ήθελε το αεροπλάνο του να είναι βαμμένο καμουφλάζ, το θεωρούσε ανάξιο κάτι τέτοιο! Ήταν σαν να έλεγε προς τους εχθρούς του: "Εγώ εδώ είμαι, όποιος τολμά ας έρθει!" Και πράγματι το αεροπλάνο του με τη θέα του και μόνο έσπερνε τον τρόμο!

Ο Καναδός πιλότος Brown, που για κάποιο διάστημα πίστευαν ότι αυτός κατέρριψε τον Richthofen, είχε πει για εκείνη την μοιραία αερομαχία: "Αν πραγματικά ήξερα ποιος ήταν ο πιλότος του τριπλάνου, σίγουρα θα είχα πεθάνει από καρδιά!"

Η αλήθεια είναι ότι -όπως απέδειξαν μεταγενέστερες και σύγχρονες μελέτες- ο Richthofen πυροβολήθηκε από το έδαφος!

Ακόμα και σοβαρά τραυματισμένος κατόρθωσε να προσγειώσει το αεροπλάνο του με σχετικά μικρές βλάβες, για να πεθάνει αμέσως μετά.

Κανείς ποτέ δεν κατέρριψε τον Richthofen! Ο ίδιος είχε καταρρίψει 80 συμμαχικά αεροπλάνα!

Συγγνώμη για την πολυλογία μου, αλλά κάθε SCALE αεροπλάνο κρύβει από πίσω του και μια γοητευτική ιστορία!

Οι φίλοι των SCALE δεν θα με παρεξηγήσουν!

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
Συνημμένα
pilot.jpg
pilot.jpg (16.74 KiB) Προβλήθηκε 342 φορές
fokker2.jpg
fokker2.jpg (32.98 KiB) Προβλήθηκε 342 φορές
fokker1.jpg
fokker1.jpg (51.44 KiB) Προβλήθηκε 342 φορές
hkousoulos

Απάντηση: FOKKER DR1-TRIPLANE

Δημοσίευση από hkousoulos »

Πολυ ομορφο το τριπλανο...Kαλοπεταχτο..
Περιμενουμε απο τη μελλοντικη του πρωτη πτηση καμια φωτο και Video...
Τελευταια εχω αρχισει και εγω να ριχνω κατι κλεφτες ματιες σε κατι Fokker D.VII
και SPAD XIII..
Χμμμμ....Λες..???!@/-=}{{
george_karasoulas

Σε ευχαριστώ φίλε μου

Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, όχι τόσο γιατί περιμένω κάποια πολύ καλή ημέρα, όσο γιατί δεν βρήκα ακόμα το κουράγιο.

Έχω προσέξει πολύ την κατασκευή του μοντέλου, υπερβολικά θα έλεγα, συμμετρίες, γωνίες πρόσπτωσης κλπ., τα πάντα.

Δυο πράγματα όμως με φοβίζουν σε αυτό το μοντέλο:

1. Αν είναι σωστό το κέντρο βάρους που δίνει ο κατασκευαστής

2. Η συμπεριφορά του μοντέλου σε σχέση με τη γωνία πρόσπτωσης του οριζόντιου σταθερού.

Αυτό το αεροπλάνο (και το μοντέλο) έχει μια ιδιαιτερότητα: Λόγω της υπερβολικής άντωσης που έδιναν οι 3 πτέρυγες, είχε την τάση να είναι "nose-up". Εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, ο κατασκευαστής του πραγματικού αεροπλάνου έδωσε θετική γωνία πρόσπτωσης, περίπου 4 μοίρες, στο οριζόντιο σταθερό.

Αυτό για μένα δημιούργησε πολλά προβλήματα, επειδή στις μέχρι τώρα κατασκευές μου, θεωρούσα το οριζόντιο σταθερό σαν τελείως οριζόντιο και βάσει αυτού μετρούσα πάντοτε την γωνία πρόσπτωσης των πτερύγων. Όταν όμως χάσεις την αναφορά του μηδενός, του οριζοντίου, πως να μετρήσεις μετά γωνίες πρόσπτωσης;

Για το θέμα αυτό αλληλογράφησα σχεδόν επί 2 βδομάδες με αερομοντελιστές του εξωτερικού, που είχαν ήδη φτιάξει το μοντέλο. Εν πάσει περιπτώσει κατέληξα κάπου, αλλά δεν ξέρω πως θα είναι η συμπεριφορά του αεροπλάνου στην πτήση.

Επίσης γνωρίζω συγκεκριμένες δυσκολίες και προσοχή που χρειάζεται το μοντέλο στην απογείωση και την προσγείωση. Κατασκεύασα νέα σκέλη προσγείωσης, ώστε να έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα κατά 6 cm από τα πρωτότυπα.

Τελικά τα βλέπω λίγο δύσκολα τα πράγματα, θα χρειαστεί η συγκρότηση ειδικής ομάδας υποστήριξης και ψυχολογικής συμπαράστασης, την ημέρα της 1ης πτήσης!

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
Corsair

Δημοσίευση από Corsair »

φίλε μου γράψε και την πηγή που τα πληροφορήθηκες αυτά, άν θέλεις βέβαια.

Βεβαια, είναι θεωρίες που δεν μπορούν να αποδειχθούν με βεβαιότητα, μιάς και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν πλέον πεθάνει, έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την λήξη του Α.Π.Π. δεν υπήρχαν τα μέσα που υπήρχαν αργότερα ( φωτοπολυβόλα )

Επιπλέον το βλήμα( .303 ) από το πολυβόλο του ά/φους του Μπράουν Sopwith Camel
ήταν σε κοινή χρήση τόσο από τα συμμαχικά ά/φη, όσο και από τις επίγειες δυνάμεις εναντίον αεροπορικών αλλά και χερσαίων στόχων.

Ότι καταρίθηκε είναι γεγονός, αφού με τον μοιραίο τραυματισμό του, τερματίστηκε και η ζωή του.

Σημειωτέον ότι η RAF έχει καταχωρήσει την κατάριψη του στις επιτυχίες της.

Νεότεροι μελετητές, αμφισβητούν την καταριψή του απο΄τον Μπράουν και θεωρούν ότι εβλήθει από αντιεροπορικά πυρά από το έδαφος.
Πηγή: βικιπαίδεια.http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Baron_(disambiguation
)

Εάν έχεις κάποια άλλη πηγή φίλε Γιώργο άς έρθουμε σε επικοινωνία.

Καλή κατασκευή να έχεις με το μοντέλο σου, και θα χαρώ πολύ να το δώ στον αέρα.
nasa

Δημοσίευση από nasa »

george_karasoulas έγραψε:
Τελικά τα βλέπω λίγο δύσκολα τα πράγματα, θα χρειαστεί η συγκρότηση ειδικής ομάδας υποστήριξης και ψυχολογικής συμπαράστασης, την ημέρα της 1ης πτήσης!

...μπράβο Γιώργο ... εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα ... σου εύχομαι απο καρδιάς πολλές μα πολλές καλές πτήσεις ...
...τώρα για την ομάδα που προανέφερες τα πράγματα είναι απλά ... ραντεβού στο MarVal με τους ειδήμονες του είδους για την παρθενική ... όσο για την επί τόπου ψυχολογική συμπαράσταση και υποστήριξη απο όλους τους θαμώνες του MarVal αυτή είναι δεδομένη ... προχώρα άφοβα...

Φιλικά,

Νίκος
η ταν, η, τα πετάν...
george_karasoulas

Καλησπέρα Δημήτρη

υπό την έννοια ότι τραυματίστηκε και έκανε αναγκαστική προσγείωση ο Richthofen, θα μπορούσαμε βέβαια να το θεωρήσουμε σαν κατάρριψη. Υπό την έννοια όμως ότι το αεροπλάνο του δεν έπαθε τίποτα και ο ίδιος τραυματίστηκε θανάσιμα και έκανε αναγκαστική προσγείωση, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ήταν κατάρριψη.

Λογικό είναι η RAF να ήθελε να το παρουσιάσει οπωσδήποτε σαν κατάρριψη. Ο ίδιος ο Brown, στις αρχές τουλάχιστον, άφηνε να εννοηθεί ότι αυτός χτύπησε τον Richthofen, χωρίς όμως ποτέ να το πει ευθέως.

Οι πηγές μου είναι από το INTERNET, έχουν γραφεί άπειρα δοκίμια και μελέτες, όχι μόνο για τη ζωή του Richthofen, αλλά και για τον θάνατο του. Δεν έχω ακριβώς τις πηγές, μπορώ όμως να σου στείλω τα ίδια τα κείμενα, τα οποία τα περισσότερα είναι στα Αγγλικά και κάποια στα Γερμανικά.

Ότι ο Richthofen εβλήθη από το έδαφος, στηρίζεται στην διαδρομή της σφαίρας που έκανε στο σώμα του: Από κάτω από την δεξιά μασχάλη προς την αριστερή ωμοπλάτη.

Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος αυτός είχε αυτό που λένε "τσαγανό". Μου θυμίζει το κουράγιο των προγόνων μας, το 1821, που τιναζόντουσαν στον αέρα με τους Τούρκους (Σαμουήλ κλπ.) ή των Ελληνίδων που έπεφταν στον γκρεμό για να μην τις πιάσουν ζωντανές οι Τούρκοι.

Κάτι που μου φαίνεται λείπει από τους σύγχρονους Έλληνες.

Για τον φίλο Ηρακλή που σκέφτεται το FOKKER DVII, είχα δει πριν μερικά χρόνια το αντίστοιχο μοντέλο της HANGAR 9, που είναι υπέροχο αεροπλάνο και με εκπληκτικές λεπτομέρειες και φινίρισμα.

Δυστυχώς φαίνεται ότι γρουσούζεψα τον πιλότο του με τα κοπλιμέντα μου, γιατί συνέβη το εξής ανήκουστο:

Κάποια στιγμή κόλλησε ο δέκτης (ASAN) και το μοντέλο μπήκε σε κατάσταση FAIL SAFE κάνοντας μεγάλους κύκλους σε σταθερό ύψος. Τρέξαμε όλοι με τις τηλεκατευθύνσεις μας μήπως και κάποιος ανακτήσει τον έλεγχο του μοντέλου, αλλά του κάκου.

Μη μπορώντας να κάνουμε το παραμικρό, βλέπαμε ΟΛΟΙ, με μεγάλη απελπισία μας, το μοντέλο ολοένα και να απομακρύνεται, ώσπου χάθηκε στα βουνά!

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
dgiatr

Δημοσίευση από dgiatr »

george_karasoulas έγραψε: Καλησπέρα Δημήτρη

υπό την έννοια ότι τραυματίστηκε και έκανε αναγκαστική προσγείωση ο Richthofen, θα μπορούσαμε βέβαια να το θεωρήσουμε σαν κατάρριψη. Υπό την έννοια όμως ότι το αεροπλάνο του δεν έπαθε τίποτα και ο ίδιος τραυματίστηκε θανάσιμα και έκανε αναγκαστική προσγείωση, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν ήταν κατάρριψη.

Λογικό είναι η RAF να ήθελε να το παρουσιάσει οπωσδήποτε σαν κατάρριψη. Ο ίδιος ο Brown, στις αρχές τουλάχιστον, άφηνε να εννοηθεί ότι αυτός χτύπησε τον Richthofen, χωρίς όμως ποτέ να το πει ευθέως.

Οι πηγές μου είναι από το INTERNET, έχουν γραφεί άπειρα δοκίμια και μελέτες, όχι μόνο για τη ζωή του Richthofen, αλλά και για τον θάνατο του. Δεν έχω ακριβώς τις πηγές, μπορώ όμως να σου στείλω τα ίδια τα κείμενα, τα οποία τα περισσότερα είναι στα Αγγλικά και κάποια στα Γερμανικά.

Ότι ο Richthofen εβλήθη από το έδαφος, στηρίζεται στην διαδρομή της σφαίρας που έκανε στο σώμα του: Από κάτω από την δεξιά μασχάλη προς την αριστερή ωμοπλάτη.

Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος αυτός είχε αυτό που λένε "τσαγανό". Μου θυμίζει το κουράγιο των προγόνων μας, το 1821, που τιναζόντουσαν στον αέρα με τους Τούρκους (Σαμουήλ κλπ.) ή των Ελληνίδων που έπεφταν στον γκρεμό για να μην τις πιάσουν ζωντανές οι Τούρκοι.

Κάτι που μου φαίνεται λείπει από τους σύγχρονους Έλληνες.

Για τον φίλο Ηρακλή που σκέφτεται το FOKKER DVII, είχα δει πριν μερικά χρόνια το αντίστοιχο μοντέλο της HANGAR 9, που είναι υπέροχο αεροπλάνο και με εκπληκτικές λεπτομέρειες και φινίρισμα.

Δυστυχώς φαίνεται ότι γρουσούζεψα τον πιλότο του με τα κοπλιμέντα μου, γιατί συνέβη το εξής ανήκουστο:

Κάποια στιγμή κόλλησε ο δέκτης (ASAN) και το μοντέλο μπήκε σε κατάσταση FAIL SAFE κάνοντας μεγάλους κύκλους σε σταθερό ύψος. Τρέξαμε όλοι με τις τηλεκατευθύνσεις μας μήπως και κάποιος ανακτήσει τον έλεγχο του μοντέλου, αλλά του κάκου.

Μη μπορώντας να κάνουμε το παραμικρό, βλέπαμε ΟΛΟΙ, με μεγάλη απελπισία μας, το μοντέλο ολοένα και να απομακρύνεται, ώσπου χάθηκε στα βουνά!

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας

Πολύ περίεργο αυτό για ASSAN δέκτη, πετάω με αυτό το δέκτη (με module σε jr pcm 9xii) εδώ και δυο χρόνια σχεδόν κάθε Σαβ/κο και με διαφορετικά μοντέλα απο βεζίνες έως glow και μεγάλα ηλεκτρικά και ουδέποτε είχα το παραμικρό πρόβλημα, μήπως έγινε κάτι με την μπαταρία; εγώ πάντα βάζω διπλές μπαταρίες πάνω στο δέκτη.
george_karasoulas

Φίλε μου Καλημέρα

οπωσδήποτε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάποιο άλλο ηλεκτρολογικό πρόβλημα, όπως την αποσύνδεση ή αστοχία της μπατταρίας. Απλώς, επειδή έδειχνε να υπάρχει έλεγχος των SERVO από τον δέκτη, πιθανολογήσαμε εκείνη την στιγμή ότι έχει χαθεί η ζεύξη πομπού-δέκτη.

Γι αυτό το λόγο ίσως μπήκε το μοντέλο σε μια λειτουργία fail-safe με το RUDDER να το υποχρεώνει σε αργούς κύκλους.

Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να έχει αστοχήσει και η μπατταρία ή κάτι άλλο ηλεκτρολογικό και τα SERVO να πάγωσαν στην τελευταία θέση τους, που έτυχε να είναι αυτή της αργής στροφής.

Λίγο απίθανο, πάντως μπορεί να συνέβη και αυτό.

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
Wizard

Δημοσίευση από Wizard »

καλοπεταχτο και απο μενα ....... για τον βαρωνο ειναι ετσι οπως τα λες.

Ενα βιντεακι που περιεχει ιστορικες φωτογραφιες και μετα το δικο μου Dr-1. Ελπιζω να το ξαναπεταξω καποτε
http://www.youtube.com/watch?v=0Oy3o-xH6oo
Άβαταρ μέλους
CARAPIS

Δημοσίευση από CARAPIS »

Γιωργη γεια σου κι αποεμενα...

....., μπραβο για το στησιμο του α/φ και να ειναι καλοπεταχτο και επιτυχης η 'παρθενικη" οπως και οι υπολοιπες πτησεις του..._P_P

ΥΓ

... "Τελικά τα βλέπω λίγο δύσκολα τα πράγματα, θα χρειαστεί η συγκρότηση ειδικής ομάδας υποστήριξης και ψυχολογικής συμπαράστασης, την ημέρα της 1ης πτήσης! "

Υπολογισε ακομη εναν για το Πληρωμα Εδαφους...@P@

Χρησταρας
george_karasoulas

Φίλοι σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια και το θάρρος που μου δίνετε.

Οπωσδήποτε το μοντέλο θα δοκιμαστεί το αργότερο μέσα στην άνοιξη. Άλλωστε δεν θεωρώ ότι ένα μοντέλο έχει τελειώσει (η κατασκευή του) αν δεν πετάξει τουλάχιστον μια φορά! Εάν πετάξει έστω μια φορά με επιτυχία, τότε και εγώ θεωρώ ότι τελείωσε η κατασκευή του και από εκεί και πέρα δεν με πειράζει εάν σπάσει. Σίγουρα δεν είμαι από αυτούς που φτιάχνουν ένα μοντέλο για να το κρεμάσουν μετά, ή απλώς να το επιδεικνύουν σε κάποιες εκδηλώσεις. Ο στατικός μοντελισμός δεν μου αρέσει.

Αυτό που του λείπει ακόμα, εκτός από τα 2 πολυβόλα SPANDAU που δεν είναι και απαραίτητα για την πτήση, είναι 2 SKIDS στα ακροπτερύγια της πιο κάτω πτέρυγας. Όπως πιθανόν γνωρίζουν όσοι πετούν διπλάνα, αυτά τα αεροπλάνα έχουν σημαντική έκκεντρη μάζα (και βάρος) ως προς τον διαμήκη άξονα του αεροπλάνου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλάντωση κατά την προσγείωση, δεξιά-αριστερά, που τραυματίζει το κάτω μέρος των ακροπτερυγίων. Άρα τα SKIDS εκεί είναι απαραίτητα, είτε συρμάτινα, είτε κόντρα-πλακέ.

Κάτι άλλο που σκέφθηκα να βάλω στο αεροπλάνο (τώρα θα μου πείτε, ακόμα δεν πέταξε...) είναι μια πλακέτα για τον ήχο των πολυβόλων. Βρήκα μια που έχει το Tower Hobbies, για ήχο πολυβόλων του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ο ήχος του, όπως τον άκουσα, δεν μου φάνηκε πολύ αληθοφανής.

Για να ακριβολογήσω, ήταν τόσο πολύ "αληθοφανής" που στο τέλος -και για τα δικά μας δεδομένα- γινόταν μη αληθοφανής! Π.χ. ο ήχος του πολυβόλου ακουγόταν με βάθος και ηχώ, σαν να επρόκειτο για ριπές που ρίχνονταν από αεροπλάνο σε κάποιο φαράγγι, κοιλάδα, ή κάτι τέτοιο.

Μου φάνηκε λοιπόν υπερβολικό και έτσι σκέπτομαι να φτιάξω εγώ μια πλακέτα, με πιο απλό ήχο.

Χάρηκα που βρήκατε το θέμα ενδιαφέρον και έτσι -εάν δεν καταχρώμαι- θα ήθελα να σας παρουσιάσω και ένα μοντέλο που κατασκευάζω τώρα. Πρόκειται για το KIT "ELDER" της TOP-FLITE, το οποίο όμως το φτιάχνω σαν το "EINDECKER".

Ο λόγος άλλωστε που επέλεξα αυτό το ΚΙΤ (το αγόρασα από τον κ. Κουτσό) ήταν η ομοιότητα του με το Eindecker, ένα αεροπλάνο, για το οποίο δεν μπόρεσα να βρω το αντίστοιχο μοντέλο.

Εάν λοιπόν δεν σας κουράζω, σε επόμενα mail θα σας το παρουσιάσω. Η κατασκευή του πιστεύω να τελειώσει μέσα στον Φεβρουάριο (το δουλεύω ήδη σχεδόν 3 μήνες) και η δοκιμή του θα γίνει αμέσως, γιατί αυτό το αεροπλάνο δεν αναμένω να παρουσιάσει κάποιο ιδιαίτερο πτητικό πρόβλημα.

Φιλικά

Γιώργος Καρασούλας
Απάντηση

Επιστροφή στο “Scale Αεροπλάνα”