Επισκευή πλακέτας NINE EAGLES SOLO PRO

Απάντηση
bladeskiller
Δημοσιεύσεις: 730
Εγγραφή: Τρί Απρ 08, 2008 4:12 pm

Επισκευή πλακέτας NINE EAGLES SOLO PRO

Δημοσίευση από bladeskiller »

Στα μικρά ελικοπτεράκια της nine eagles, δεν είναι και δύσκολο να βάλει κανείς την μπαταρία ανάποδα στην μπαταριοθήκη ,με αποτέλεσμα να λέει το ποίημα η πλακέτα η οποία ,είδικά αν αγοραστεί από Ελλάδα ,είναι αρκετά ακριβή. Προσφάτως συνέβη κάτι τέτοιο με το solo pro ενός συμοντελιστή που πετάμε μαζί στο μοντελοδρόμιο και μάλιστα με το που το πήρε στα χέρια του. Φυσικά ,παραγγείλαμε πλακέτα από εξω (από Ελλάδα σεν συνέφερε με τίποτα) αλλά επειδή ο χρόνος αναμονής, με απλό ταχυδρομείο ,είναι αρκετός (το γρηγορόσημο επίσης δεν συνέφερε) είπαμε να του ρίξω μια ματιά μήπως και γίνει κάτι , γνωρίζοντας εκ πείρας ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές ηλεκτρονικών (ακόμη και οι Κινέζοι) τοποθετούν πολλές φορές στα κυκλώματα προστασίες από ανάποδη πολικότητα ,τουλάχιστον για τα ευαίσθητα και δύσκολα εξαρτήματα, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάποδης πολικότητας "θυσιάζονται" κάποια πολύ φτηνά εξαρτήματα ,τα οποία εύκολα και γρήγορα αντικαθιστώνται και το όλο κύκλωμα γλυτώνει το "ψήσιμο".
Ψάχνοντας λοιπόν με μετρήσεις και ξανά μανά μετρήσεις πάνω στην πλακέτα, βρήκα τα εξής. Καταρχήν ,αν η μπαταρία (στο συγκεκριμένο τουλάχιστον ελικοπτεράκι) συνδεθεί ανάποδα ,τα μοτέρ ξεκινάνε να δουλεύουν στο φουλ. Αυτό οφείλεται στις διόδους που είναι τοποθετημένες παράλληλα με τα τρανζίστορ, που ελέγχουν την ταχύτητα των μοτέρ, τη στιγμή που ο ένας πόλος του κάθε μοτέρ (ο θετικός) είναι μόνιμα συνδεδεμένος στη θετική τροφοδοσία. Το επόμενο σύμπτωμα είναι πως όταν η μπαταρία συνδεθεί πάλι κανονικά ,φάινεται να μη δουλεύει τίποτα. Σαν να μην τροφοδοτείτει καθόλου το κύκλωμα. Τι συμβαίνει λοιπόν? Πολύ απλά ,τα μοτέρ μόνο τροφοδοτούνται άμεσα από τη θετική τροφοδοσία. Ολα τα υπόλοιπα τροφοδοτούνται μέσω μιας μικροσκοπικής ασφαλειοαντίστασης και μιας παράλληλης διόδου ,η οποία όταν η μπαταρία είναι συνδεδεμένη κανονικά είναι σαν να μην υπάρχει στο κύκλωμα. Οταν όμως η μπαταρία τοποθετηθεί ανάποδα τότε ,η δίοδος λειτουργεί σαν βραχυκύκλωμα στην έξοδο της ασφαλειοαντίστασης οπότε δεν μπορεί να περάσει ανάποδη πολικότητα στα ευαίσθητα κυκλώματα. Παράλληλα επειδή περνάει πολύ ρεύμα από την ασφαλειοαντίσταση ,αυτή καίγεται ώστε να μην περνάει για πολύ χρόνο μεγάλο ρεύμα από την μπαταρία με κίνδυνο να βάλει καμιά φωτιά. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για λίπο, η οποία έχει ρεύμα βραχυκύκλωσης αρκετά μεγάλο και σίγουρα αρκετό για να προκαλέσει ανάφλεξη ,αν διαρκέσει για πολύ.
Ποια ήταν η λύση? Αυτό το μικροσκοπικό πραγματάκι που "ψήθηκε",σώζοντας και το κύκλωμα και την μπαταρία ,θα μπορούσε να είναι μια απλή αντίσταση μερικών ωμ με πολύ μικρή αντοχή ισχύος αλλά θα μπορούσε να είναι και μια μικροασφάλεια πλακέτας. Η πιο απλή επισκευή είναι να συνδεθεί ένα μικρό καλωδιάκι για γέφυρα ώστε να αποκατασταθεί η τροφοδοσία του κυκλώματος. Αλλά μετά θα πρέπει να προσέχουμε, μην τυχόν και συνδεθεί η μπαταρία ανάποδα γιατί ,πέρα από το ότι μπορεί να καεί η προστατευτική δίοδος και ίσως το regulator οπότε "κλαύτα Χαράλαμπε", θα έχουμε και μπαταρία φλαμέγκο.
Με αμπερομέτρηση βρήκα πως ,όταν το ελικοπτεράκι δουλεύει και τα σερβό κινούνται ,περνάει από αυτή την ασφαλειοαντίσταση ρεύμα 30-80 μιλιαμπέρ. Αφού δεν είχα μικροασφάλεια ,ένα τσοκάκι με αντίσταση περίπου 2 ωμ έδωσε τη λύση, εξασφαλίζοντας μια ανεκτή προστασία (το συρματάκι θα καεί αμέσως αν περάσει πολύ ρεύμα) χωρίς να προκαλεί μεγάλη πτώση τάσης.
Οπως είπαμε όμως μπορεί να γίνει και απλά μια γέφυρα αλλά το νού μας...
Παρακάτω και οι φώτο της πλακέτας όπου φαίνεται το άσπρο καλωδιάκι με το τσοκάκι που αποτελούν τη γέφυρα.
Συνημμένα
ABCD0014 (Small).JPG
ABCD0014 (Small).JPG (59.26 KiB) Προβλήθηκε 653 φορές
ABCD0013 (Small).JPG
ABCD0013 (Small).JPG (55.88 KiB) Προβλήθηκε 653 φορές
Απάντηση

Επιστροφή στο “Βαφές - Κατασκευές - Επισκευές - Υλικά”