Κατασκευές για πτέρυγες και PSS ....μόνο για "τρελα γούστα".....

Άβαταρ μέλους
sukhoi.su29

Απάντηση: Κατασκευή πτέρυγας για ...."τρελα γούστα" by VS Gliders

Δημοσίευση από sukhoi.su29 »

Φ. Βασίλη Καλημέρα. Εξαιρετικές οι πτέρυγες στην φωτογραφία.

Το είχες γράψει σωστά απο την αρχή για την μπάλσα.
Το ξαναδιάβασα.._Β_Ο
"...να αποφασίσω ποια ποιότητα θα δουλέψω σε αυτό το project ." :>)

Υ.Σ.
Όπως μάλλον θα έχεις διαπιστώσει ... " Πριν αλέκτορα φωνήσαι, τρις "
έχουμε έντονη δραστηριότητα στην κατηγορία P.S.S ....;;)
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

orck έγραψε: Με τι κολλες κολας την μπαλσα στο φελιζολ;

Λίγα λόγια τώρα για την κόλα που χρησιμοποιώ για το πέτσωμα των φτερών.

Χρησιμοποιώ LATEX .Το latex το δουλεύουμε ακριβώς όπως και την βενζινόκολλα.
Αφού πρώτα αραιώσουμε το LATEX με νερό (ώστε να αποκτήσει το ιξώδες που μας βολεύει) εφαρμόζουμε και στις 2 επιφάνειες ,(felizol-μπάλσα) με ένα σφουγγαράκι.

Συνημμένα
vampire3 (11).jpg
vampire3 (11).jpg (45.21 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
vampire3 (10).jpg
vampire3 (10).jpg (77.14 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

Προσωπικά αραιώνω προσθέτοντας 15% έως και 25% νερό (ανάλογα την εταιρία κατασκευής του υλικού)
Ο χρόνος αναμονής πριν το πρεσάρισμα ποικίλλει ,και είναι συνάρτηση της εξωτερικής θερμοκρασίας αλλα και του Νερού που έχουμε προσθέσει.Μια μέση αναμονή 45 λεπτών αρκεί
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω ότι μετά που θα απλώσουμε το latex πάνω στην μπάλσα θα σκεβρώσει Αρχικά ,αλλα μετά όσο στεγνώνει θα επανέρχεται στην αρχική της μορφή.
Όταν θα είμαστε έτοιμοι πρεσάρουμε με την παλάμη του χεριού και στρώνουμε την μπάλσα πάνω στην επιφάνεια του felizol.

Συνημμένα
vampire3 (12).jpg
vampire3 (12).jpg (86.66 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
vampire3 (13).jpg
vampire3 (13).jpg (80.02 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

ΑΥΤΌ HΤΑΝ.....την επομενη μέρα αν ζυγίσουμε το φτερό μας θα το βρούμε πολύ ελαφρύτερο και την μεθεπομενη μέρα ακόμα περισσότερο,διότι όσο ξεραίνεται το latex αποβάλει υγρασία.

Το θετικό είναι ότι δεν χρειάζεστε συνθετες πρέσες η πλάκωμα του φτερού (μέσα στα αρνητικά -felizol) με μαρμαρόπλακες.

Το αρνητικό είναι το κόστος του υλικού ,που ξεκινάει από τα 25 euro και φτάνει ,και πολλές φορες ξεπερνάει, τα 50 ευρώ το κιλό (ανάλογα την εταιρία κατασκευής) .

Στην Αθηνα υποθέτω ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες.

1 κιλό LATEX επαρκεί για κατασκευή περίπου 10 φτερών μεγέθους όπως αυτών της παρουσίασης μας.....

Συνημμένα
vampire343.jpg
vampire343.jpg (75.04 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

Σήμερα λοιπόν είχαμε πετσώματα των φτερών.

Ανιαρή και χρονοβόρα διαδικασία στην οποια 5 λεπτά δουλεύεις και 1 ώρα περιμένεις

...και επειδή βιάζομαι να στείλω στον Ηρακλή την πτέρυγα του για να την τοποθετήσει κάτω από το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο (και ο χρόνος τρέχει),κάλεσα ενισχύσεις για βοήθεια και έτσι καταφέραμε μαζί με το MIKE (που τον ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια του) να τελειώσουμε τα πετσώματα και στις 3 πτέρυγες μέσα σε 1 μέρα.

Συνημμένα
vampire3 (3).jpg
vampire3 (3).jpg (71.66 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
vampire3 (9).jpg
vampire3 (9).jpg (83.73 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
vampire3 (6).jpg
vampire3 (6).jpg (84.43 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
vampire3 (2).jpg
vampire3 (2).jpg (81.16 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

Αφού "γυαλοχαρτισα" τις ταινίες carbon για να φύγει η ελαιώδης υφή που αφήνει η epoxy πέτσωσα αρχικά την κάτω πλευρά κάθε πτέρυγας.
Στη συνεχεια κόλλησα carbon stripes στο "εκφυγής" του φτερού με πεντάλεπτη epoxy και μίκρυνες.
Κατά αυτόν τον τρόπο μετά που θα πετσώσουμε και την πάνω μεριά του φτερού θα κάνουμε ένα "γυαλοχαρτισμα" στο εκφυγής.

Έτσι θα αφαιρέσουμε την μπάλσα και θα εμφανιστεί το καρμπόν που βρίσκετε εσωτερικά ,και θα μας δώσει ένα εκφυγής ξυράφι.

Συνημμένα
vampire3 (8).jpg
vampire3 (8).jpg (84.21 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
vampire3 (5).jpg
vampire3 (5).jpg (82.45 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
vampire3 (4).jpg
vampire3 (4).jpg (88.72 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
vampire3 (1).jpg
vampire3 (1).jpg (82.88 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

sukhoi.su29 έγραψε:
έχουμε έντονη δραστηριότητα στην κατηγορία P.S.S ....;;)

παρακολουθώ ανελλιπώς
:>):>):>)

................

Κάπου εδώ σταματάω την σημερινή παρουσίαση...παρόλο που έχει σημειωθεί πολύ μεγαλύτερη πρόοδος από αυτήν των φωτογραφιών.
Τα φτερά έχουν κολληθεί στην μέση και έχουν μπει ταινίες carbon στα προσβολής.....

περισσότερες φωτογραφίες στα προσεχή post..... STAY TUNED
Aνδρεας Μανδαρακας

Δημοσίευση από Aνδρεας Μανδαρακας »

Τελειος..και η πτερυγα κουκλα!Τι μέγεθος κ βαρος υπολογιζεις να σου βγει;
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

Aνδρεας Μανδαρακας έγραψε: Τελειος..και η πτερυγα κουκλα!Τι μέγεθος κ βαρος υπολογιζεις να σου βγει;

<:-)>><:-)>><:-)>>

Ανδρέα το άνοιγμα είναι 1.75m.
Χθες ζύγισα τα φτερά (χωρίς τα πανιά που τα δένουν στην μέση και χωρίς carbon στο προσβολής) και ήταν 500 γραμμάρια.
Αν συνυπολογίσουμε την άτρακτο (που έχει ήδη μολύβι φυτεμένο στην μουτσούνα για να ζυγίσει) 200 γραμμάρια ,και το κάθετο (σάντουιτς balsa-carbon,4 φυλα 1mm) αλλα 150 γραμμάρια ,Monokot +πανιά στην μέση και διακοσμητικά βινύλια 200grm είμαστε στο 1 κιλό και 50 γραμμάρια

Tο setup ......2 servo 50 γραμμάρια μια μπαταρία+δεκτης έως 120 γραμμάρια.

Aρα τελειωμένη-ζυγισμένη και έτοιμη για πτήση (λογικά) πρέπει να βγει γύρω στα 1200 γραμμάρια

Στα παραπάνω που γράφω, σε κάποια χάνεις και σε κάποια αλλα κερδίζεις βάρος ,αλλα μέχρι στιγμής αν έχω απόκλιση (σε αυτό που υπολόγιζα αρχικά) είναι 100 γραμμάρια,κάτι που μπορώ να ξεκλέψω κάνοντας κάποιους συμβιβασμούς που δεν θέλω.

Αυτό μας δίνει φόρτιση πτέρυγας κάτω από 30 γραμμάρια ανά τετραγωνική παλάμη και πάνω από 25......

Κατά την γνώμη μου και βάση όσων έχω δει ,από την συγκεκριμένη αεροτομή και σχήμα πτέρυγας
ο ιδανικός αέρας για αυτό το βάρος είναι τα 30+ χιλιόμετρα με τα 40+ να γουστάρεις ατέλειωτα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να την πετάξεις με λιγότερο αέρα αλλα θα είναι ψυχοβγάλτης.
Όλα τα παραπάνω τα λέω βάση της πλαγιας που πετάμε στην Κρήτη (που δεν είναι και ότι καλύτερο).
Στα μέρη σας τα παραπάνω νούμερα, είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν λιγο.

Συνημμένα
1456788_561180477284801_1692433597_n.jpg
1456788_561180477284801_1692433597_n.jpg (45.97 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
Aνδρεας Μανδαρακας

Αυτή η πτερυγα θα ηταν τελεια εδώ http://www.petame.gr/forumv/showthread.php?p=67147#post67147

στο νησι.
Εχω φτιαξει μια πτερυγα στο μέγεθος αυτό(δες το build thread"Κατασκευη πτέρυγας Het wing 1.8m"-δες τα δυο βιντεο,ειναι η πλαγια στο Γερμανικο που λεμε)και μπορω να παιζω με το βαρος από 900γρ εως 1400γρ.Στην Αθηνα δεν εχει χρειαστεί να την "φορτωσω" πανω από 900γρ-οι πλαγιες αυτές ευννοουν τα ελαφρια set-up.
Αλλα πιστευω ότι η συγκεκριμενη πτερυγα που φτιαχνεις,στον Αγ.Στεφανο με την καταλληλη διευθυνση αερα θα παιζει μια χαρα,στον αερα που ειπες,ενω στο πυροφυλακιο για τους τολμηρούς θα δουλευει και από 20χλμ/ωρα.
Παντως η πτερυγα σου είναι φοβερη και η αεροτομή που φορα θα κανουν συνδυασμο ξυραφιιιι.Θα περιμενει ο Ηρακλής πως και πως...
Σε μια φωτογραφια ειδα το καθετο σταθερο της πτέρυγας και κατι μου εκανε...Σαν μέγεθος ενταξει αλλα για δοκιμασε την πλευρα του fin που θα ηταν και καλα το rudder να το κανες σε στυλ "πτερυγιο καρχαρια".Μπορει να με ξεγελα η φωτογραφια αλλα πιστευω ότι θα εδειχνε πιο αγρια θα τονιζε περισσοτερο τον χαρακτήρα του ονοματος της.(Vampire)w
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

Ανδρέα ένα κόμματο ρετάλι από balsa βρηκα πρόχειρο, και το βάλαμε για κάθετο, για να μην φαίνεται κολόβο το μοντέλο ...... ^%^^%^

το fin που σκέφτομαι να φτιάξω είναι όπως αυτό ,της παρακάτω φωτογραφίας

Συνημμένα
1383288_531163850286464_314764503_n.jpg
1383288_531163850286464_314764503_n.jpg (83.56 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
hkousoulos

Δημοσίευση από hkousoulos »

Χαααα... το βρήκες το μυστικό Ανδρέα...θα την λυσσαξουμε στην Άνδρο αυτή..!
Aνδρεας Μανδαρακας

Εμ..ειπα και εγω..τοσο ωραιες δουλειες και το fin κατι μου εκανε.*SAR*Αυτο μαλιστα...
Ηρακλή...θα τα σπαει!!!!!!!
SKORDOS

Δημοσίευση από SKORDOS »

Να υποθέσω ότι όταν λέτε για το Νησί αναφέρεστε στην Aνδρο....παρεπιπτόντως φοβερό σημείο για δυναμικό.

Ανδρέα την παρουσίαση της πτέρυγας σου την έχω διαβάσει τουλάχιστον 2 φορες.....όπως και του mini Vector που περιμένει στην κούτα υπομονετικά, για να βρω τον χρόνο να ασχοληθώ και με αυτό....

Ηρακλή υπομονή το καλο πράγμα είναι σαν τον ελληνικό καφέ...θέλει σιγανή φωτιά για να ψηθεί

Για το Νησί θα με αφήσεις να σου φτιάξω μια όπως θέλω εγώ...πολύύύύύύύ πιο γρηγορη στο λιγάκι πιο βολικό μέγεθος του 1.4m

ρίξε και μια ματια στο "ατρακτακι" της

Συνημμένα
960058_478997332169783_649585480_n.jpg
960058_478997332169783_649585480_n.jpg (54.66 KiB) Προβλήθηκε 335 φορές
hkousoulos

Δημοσίευση από hkousoulos »

To ξέρω Bill ότι το καλό πραμμα αργεί να γίνει...σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις κατασκευές σου..!
Κιαλλο πιο γρήγορη..??Εγώ με τι θα χαλαρώνω..????
Σίγουρα όχι έτσι οπως το βλέπω ...με κάποια δίκη σου κατασκευή.....!@/-=}{{
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ανεμόπτερα/RC Gliders, Sailplanes and Slope Soaring”