YAK -152 Το νέο αεροπλάνο της Yakovlev airplanes

Απάντηση
ankon
Δημοσιεύσεις: 1572
Εγγραφή: Τετ Απρ 02, 2008 12:59 pm

YAK -152 Το νέο αεροπλάνο της Yakovlev airplanes

Δημοσίευση από ankon »

Tα δύο πρωτότυπα του Yak-152 του νέου εκπαιδευτικού turboprop αεροσκάφους που αναπτύσσει η Γιάκοβλεφ θα εξέλθουν του εργοστασίου εντός 2015, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό σχεδιαστικό γραφείο. Οι δοκιμές των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών θα ολοκληρωθούν το 2016. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση τους, το αεροσκάφος θα μπει στη γραμμή μαζικής παραγωγής.
Τα Yak-152 θα χρησιμοποιηθούν για την αρχική εκπαίδευση των χειριστών της ρωσικής Αεροπορίας. Με τα αεροσκάφη αυτά, οι μελλοντικοί πιλότοι θα εκπαιδευτούν στην εκτέλεση σύνθετων ακροβατικών ελιγμών αξονικής περιστροφής (Roll) και θα αποκτήσουν τις πρώτες τους εμπειρίες νυχτερινών πτήσεων και χειρισμού αεροσκάφους σε πτήσεις υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Για να μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα αεροσκάφος «παντός καιρού», το νέο εκπαιδευτικό «Yak» θα είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο σύστημα πλοήγησης, καθώς και με το σύστημα εκτίναξης SKS-94Μ.
Το Yak-152 προβλέπεται να λειτουργήσει σαν ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος για όλες τις εκπαιδευτικές χρήσεις Σε αυτό, θα εκπαιδευτούν οι μελλοντικοί πιλότοι μαχητικών-και βομβαρδιστικών, αλλά και οι χειριστές των μεταφορικών αεροσκαφών, ακόμα και οι μελλοντικοί πιλότοι ελικοπτέρων. «Μετά την απόκτηση των αρχικών δεξιοτήτων πτήσης πάνω στο Yak-152, οι πιλότοι θα περνούν σε πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Για παράδειγμα, στο χειρισμό των Su-35, των προηγμένων Τ-50, καθώς και των μαχητικών-βομβαρδιστικών Su-34. Οι μελλοντικοί πιλότοι των βομβαρδιστικών Tu-22M και Tu-160 θα αποκτήσουν τις δεξιότητες χειρισμού αυτών των αεροσκαφών πάνω σε ένα ειδικά τροποποιημένο επιβατικό αεροπλάνο Tu-134UBL»,εξήγησε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Ο ανταγωνισμός είναι έντονος κυρίως μεταξύ των βραζιλιάνικων «Tucano» και «Super Tucano» και των ελβετικών PC-7 και PC-9 από την «Pilatus». Επίσης, πολλοί κατασκευαστές αεροσκαφών αναπτύσσουν ενεργά την παραγωγή ελαφρών εκπαιδευτικών, όπως η ιταλική «Aeromakki», που έχει παραδώσει στη Φινλανδία και στο Μεξικό τα δικά της αεροπλάνα M-290. Πάντως, το αντίστοιχο πολωνικό σχέδιο, «Orlik», δεν βρίσκει αγοραστές εκτός από την πολωνική Αεροπορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η αμερικανική εταιρεία «Beechcraft» αγόρασε από τους ελβετούς κατασκευαστές την άδεια για την παραγωγή των αεροσκαφών PC-9. Το αμερικανο-ελβετικό αεροσκάφος που πήρε την ονομασία T-6Α «Texan-ΙΙ», χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση «Ικάρων» όχι μόνο της ΠΑ αλλά και για τους υποψήφιους πιλότους στις ΗΠΑ στον Καναδά, στο Ισραήλ, στη Γερμανία, ακόμη και στη Νέα Ζηλανδία.
Συνημμένα
yak-152 sml.jpg
yak-152 sml.jpg (83.86 KiB) Προβλήθηκε 786 φορές
Απάντηση

Επιστροφή στο “Τεχνολογία & Εξελίξεις”