Μεγεθύνοντας το Mini Hype
Μεγεθύνοντας το Mini Hype
Καλησπέρα σε όλους!
Ξεκινάω αυτό το θέμα θέλοντας να κάνω μια σύντομη παρουσίαση της τελευταίας μου δουλειάς και να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας @P@
Το καλοκαίρι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα μεγάλο 3D μοντέλο. Είχαν προηγηθεί άλλες 3 κατασκευές, 2 εκπαιδευτικών μοντέλων και μια ακροβατικού. Χρόνος, χώρος και όρεξη υπάρχουν δόξα τω Θεό, οπότε τέλη Αυγούστου ξεκίνησα.
Έχοντας στα χέρια μου ένα Mini Hype βάλθηκα να αντιγράφω τις διαστάσεις του κάνοντας λίγες αλλαγές όπου νόμιζα ότι ήταν απαραίτητο. Μεγέθυνα κατά 1.4 τις πρωτότυπες διαστάσεις, οπότε το νέο μοντέλο θα είχε εκπέτασμα 1.78μ και μήκος 1.75μ Αποτύπωσα το σχέδιο σε χαρτί και άρχισα το μαστόρεμα...
Ξεκινάω αυτό το θέμα θέλοντας να κάνω μια σύντομη παρουσίαση της τελευταίας μου δουλειάς και να μοιραστώ τη χαρά μου μαζί σας @P@
Το καλοκαίρι μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω ένα μεγάλο 3D μοντέλο. Είχαν προηγηθεί άλλες 3 κατασκευές, 2 εκπαιδευτικών μοντέλων και μια ακροβατικού. Χρόνος, χώρος και όρεξη υπάρχουν δόξα τω Θεό, οπότε τέλη Αυγούστου ξεκίνησα.
Έχοντας στα χέρια μου ένα Mini Hype βάλθηκα να αντιγράφω τις διαστάσεις του κάνοντας λίγες αλλαγές όπου νόμιζα ότι ήταν απαραίτητο. Μεγέθυνα κατά 1.4 τις πρωτότυπες διαστάσεις, οπότε το νέο μοντέλο θα είχε εκπέτασμα 1.78μ και μήκος 1.75μ Αποτύπωσα το σχέδιο σε χαρτί και άρχισα το μαστόρεμα...
Απάντηση: Μεγεθύνοντας το Mini Hype
Ένα πρώτο πρόβλημα ήταν ότι θα ήταν δύσκολο να αντιγράψω την καμπύλη της αεροτομής. Έτσι πήρα από το Profili μια Naca 0012, την "φούσκωσα" ώστε να έχει μέγιστο πάχος 17% της χορδής, την εκτύπωσα και την κόλλησα πάνω στο σχέδιο, παράλληλα με το οριζόντιο σταθερό. Η φαλτσέτα πήρε μπρος και εγένετω αεροτομή...
- Συνημμένα
-
- Hype1.jpg (56.48 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype4.jpg (46.31 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype3.jpg (44.96 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype2.jpg (53.88 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-----------------------
- Συνημμένα
-
- hype6.jpg (50.41 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype5.jpg (34.94 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
Αφού ετοιμάστηκαν οι αεροτομές άρχισε η κατασκευή του φτερού αυτοσχεδιάζοντας ως προς την εσωτερική του δομή μιας και δεν υπήρχε σχέδιο. Το φτερό βγήκε μονοκόματο, όχι σε 2 κομμάτια, με δύο κεντρικές δοκούς από σκληρή βέργα 10Χ10mm, στη μέση αντί για κάρμπον μπήκε κόντρα πλακέ 4mm και κάποιες σκληρές βέργες 4Χ4 σε ενδιάμεσα σημεία. Στο χείλος προσβολής μπήκε στρόγγυλη καβίλια 8mm (πολύ γερό ξύλο!) ενώ πίσω στο χείλος εκφυγής βέργα μπάλσα για να μπουν εύκολα οι μεντεσέδες των ailerons...
- Συνημμένα
-
- hype9.jpg (96.52 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype8.jpg (54.58 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype7.jpg (21.86 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
Ακολούθησε η κατασκευή βάσεων για τα σέρβο των ailerons, το πέτσωμα και τα ακροπτερύγια.
- Συνημμένα
-
- hype10.jpg (25.27 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
Γεια σου ωρε Yankooooooooo.!
Kαταρχην να ζητησω συγνωμη που 'μπαινω' στηηη 'μεση' και ισως σου 'χαλαω' την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ !!!, ομως δεν μπορω να μην το κανω οσο και να προσπαθησα, να μπω και να σου πω ενα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ γα την σκεψη, την αποφαση και τελος για την πραγματοποιηση τουουου 'χεδιου σου'!
::)ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΠΡΑΒΟ & ΠΑΛΙ::)
ΥΓ
Θα διαλεγα τη Naca oo13 και μιας και το κανεις μονος, θα του εβαζα διπλες τις αεροτομες στα δυο τελευταια κομματια πριν το τελος του φτερου (στις εξω ακρες,...). Αυτά ομως θα τα έξανα εγώ.
Και παλι συγχαρητηρια για την πολύ καλη σου δουλεια !!!
Kαταρχην να ζητησω συγνωμη που 'μπαινω' στηηη 'μεση' και ισως σου 'χαλαω' την ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ !!!, ομως δεν μπορω να μην το κανω οσο και να προσπαθησα, να μπω και να σου πω ενα ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ γα την σκεψη, την αποφαση και τελος για την πραγματοποιηση τουουου 'χεδιου σου'!
::)ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΠΡΑΒΟ & ΠΑΛΙ::)
ΥΓ
Θα διαλεγα τη Naca oo13 και μιας και το κανεις μονος, θα του εβαζα διπλες τις αεροτομες στα δυο τελευταια κομματια πριν το τελος του φτερου (στις εξω ακρες,...). Αυτά ομως θα τα έξανα εγώ.
Και παλι συγχαρητηρια για την πολύ καλη σου δουλεια !!!
Γειά χαρά και σε σένα φίλε Carapis!!
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Δε διακόπτεις καθόλου την παρουσίαση,
θα χαρώ να γίνει συζήτηση, παρατηρήσεις, να πέσουν ιδέες κλπ Το εγχείρημα είχε μεγαλύτερο ρίσκο από μια κατασκευή βάση σχεδίου αλλά η δημιουργία και ο πειραματισμός είναι νομίζω η ομορφιά του χόμπυ μας. Σχετικά με τις naca, κινήθηκα λίγο ενστικτωδώς, όπως και σε άλλες φάσεις της κατασκευής, μιας και οι γνώσεις μου είναι στοιχειώδεις πάνω στο θέμα. Ποιό πλεονέκτημα πιστεύεις ότι θα είχε η 0013;
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Δε διακόπτεις καθόλου την παρουσίαση,
θα χαρώ να γίνει συζήτηση, παρατηρήσεις, να πέσουν ιδέες κλπ Το εγχείρημα είχε μεγαλύτερο ρίσκο από μια κατασκευή βάση σχεδίου αλλά η δημιουργία και ο πειραματισμός είναι νομίζω η ομορφιά του χόμπυ μας. Σχετικά με τις naca, κινήθηκα λίγο ενστικτωδώς, όπως και σε άλλες φάσεις της κατασκευής, μιας και οι γνώσεις μου είναι στοιχειώδεις πάνω στο θέμα. Ποιό πλεονέκτημα πιστεύεις ότι θα είχε η 0013;
Παράλληλα συνεχίζω και την παρουσίαση.
Κόπηκε το firewall, με 3 φύλλα κόντρα πλακέ των 3mm.
Μετά έκοψα τα πλαϊνά της ατράκτου, ένα φύλλο ελαφρύ κόντρα πλακέ από το firewall μέχρι πίσω στην ουρά και ένα φύλλο σκληρό κόντρα πλακέ από το firewall μέχρι το χείλος εκφυγής για ενίσχυση. Δηλαδή υπάρχει διπλό κόντρα πλακέ από το firewall μέχρι το χείλος εκφυγής.
Μετά... μετά έκανα μια πατάτα που ευτυχώς δε μου στοίχισε και πολύ.
Το οριζόντιο σταθερό αντί να το κάνω χτιστό το έκανα με 2 φύλλα κόντρα πλακέ και τρύπες για να ελαφρύνει (ο παλιοτεμπέλης).
Το τι συνέβη δε θα σας το πω τώρα, θα τηρήσω το χρονοδιάγραμμά και θα το εξιστορίσω όταν έρθει η ώρα.
Κόπηκε το firewall, με 3 φύλλα κόντρα πλακέ των 3mm.
Μετά έκοψα τα πλαϊνά της ατράκτου, ένα φύλλο ελαφρύ κόντρα πλακέ από το firewall μέχρι πίσω στην ουρά και ένα φύλλο σκληρό κόντρα πλακέ από το firewall μέχρι το χείλος εκφυγής για ενίσχυση. Δηλαδή υπάρχει διπλό κόντρα πλακέ από το firewall μέχρι το χείλος εκφυγής.
Μετά... μετά έκανα μια πατάτα που ευτυχώς δε μου στοίχισε και πολύ.
Το οριζόντιο σταθερό αντί να το κάνω χτιστό το έκανα με 2 φύλλα κόντρα πλακέ και τρύπες για να ελαφρύνει (ο παλιοτεμπέλης).
Το τι συνέβη δε θα σας το πω τώρα, θα τηρήσω το χρονοδιάγραμμά και θα το εξιστορίσω όταν έρθει η ώρα.
- Συνημμένα
-
- hype13.jpg (31.53 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype12.jpg (29.61 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype11.jpg (36.71 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-----------------------
- Συνημμένα
-
- hype14.jpg (28.46 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
Έπειτα κολλήθηκαν οι νομείς, με την άτρακτο να κάθεται πάνω στο σχέδιο ώστε να μην έχει κυρτώσεις. Κολλήθηκε και το firewall με το ανάλογο thrust. Μπήκαν καβίλιες για λάστιχα που θα συγκρατούν το φτερό μαζί με δυο βίδες. Σ' αυτή τη φάση άρχισα να κάνω τις πρώτες δοκιμές ζυγίσματος. Το μοντέλο φαινόταν πολύ πισώβαρο, οπότε το σέρβο του rudder μεταφέρθηκε από την ουρά στο κέντρο με pull-pull, τα σέρβο του elevator μεταφέρθηκαν λίγο πιο μπροστά και ανοίχτηκαν περισσότερες τρύπες στα πηδάλια της ουράς.
- Συνημμένα
-
- hype16.jpg (49.29 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype15.jpg (54.95 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
Εν συνεχεία μπήκε μονοκότ στο καθετο και το οριζόντιο σταθερό και στα πηδάλια, μπήκαν μεντεσέδες, χορν, τοποθετήθηκαν στη θέση τους, μετρήθηκαν, κεντραρίστηκαν και τέλος κολλήθηκαν στην άτρακτο. Για πίσω σκέλος μπήκε αυτό από το 60άρη UCanDo αλλά στην πορεία αλλάχτηκε.
- Συνημμένα
-
- hype17.jpg (61.63 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
Κατόπιν έγινε μια βάση οπού πάνω βιδώθηκαν τα μπροστινά σκέλη (από το Υακ 54 της Great Planes).
Η βάση έγινε με 3 κομμάτια κόντρα πλακέ και από πάνω κόντρες από κόντρα πλακέ ώστε να κρατάει γερά.
Μπροστά φτιάχτηκε βάση για το σέρβο του γκαζιού, το σέρβο του διακόπτη που θα σβήνει τον κινητήρα, χώρος για το ignition, τη μπαταρία και το ντεπόζιτο.
Εδώ να σημειώσω ότι το μπροστινό τμήμα της ατράκτου δεν το έφτιαξα κατ' αναλογία του Mini Hype αλλά πιο μεγάλο για να χωρέσουν όλα τα παραπάνω + τον κινητήρα.
Η βάση έγινε με 3 κομμάτια κόντρα πλακέ και από πάνω κόντρες από κόντρα πλακέ ώστε να κρατάει γερά.
Μπροστά φτιάχτηκε βάση για το σέρβο του γκαζιού, το σέρβο του διακόπτη που θα σβήνει τον κινητήρα, χώρος για το ignition, τη μπαταρία και το ντεπόζιτο.
Εδώ να σημειώσω ότι το μπροστινό τμήμα της ατράκτου δεν το έφτιαξα κατ' αναλογία του Mini Hype αλλά πιο μεγάλο για να χωρέσουν όλα τα παραπάνω + τον κινητήρα.
- Συνημμένα
-
- hype20.jpg (42.79 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype19.jpg (45.73 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
-
- hype18.jpg (54.6 KiB) Προβλήθηκε 142 φορές
:>)συγχαρητηρια για την κατασκευη σου φαινετε μια χαρα ...μια γνωμη μονο....μπορουσες το οριζοντιο να το κανεις χτιστο με πηχακι μπαλσα και αν δεν ηταν αρκετα ακαμπτο μπορουσες να το ντυσεις με 1-1,5μμ μπαλσα σε σημεια ...ετσι θα ηταν πολυ ελαφρυ και γερο το κοντρα πλακε δεν εχει καμια δουλεια στην ουρα ::).
Αν καταλαβα καλα θα βαλεις βενζινοκινητηρα ? 26αρι ?
Αν καταλαβα καλα θα βαλεις βενζινοκινητηρα ? 26αρι ?
Και κατι αλλο ....ειναι πιο ευκολο συγουρα να πιασεις την πτερυγα με λαστιχα αλλα δεν ειναι πολυ μεγαλη δουλεια να βαλεις 1-2 καβιλιες μπροστα και μια βιδα πισω ...τα λαστιχα με φοβιζουν σε τετοιο μεγεθος μοντελου και επισης καθε φορα η πτερυγα θα καθετε σε αλλη θεση.
Φίλε Ανδρέα ήταν λάθος επιλογή μου το κόντρα πλακέ στην ουρά, έγινε από τεμπελιά !@/-=}{{ και δε θα ξαναγίνει... Ο κινητήρας είναι ο MLD28cc. Σχετικά με το φτερό, αυτό δένει με λάστιχα + 2 βίδες οπότε δεν μπορεί να αλλάξει θέση. Είχα κι εγώ την ανασφάλεια για τα λάστιχα σε τέτοιο μέγεθος, όμως, σε μια από τις πτήσεις που έκανα, ξεβιδώθηκαν οι βίδες από κραδασμούς και το μοντέλο πετούσε μόνο με τα λάστιχα wow Τελικά κρατάνε καλά τα άτιμα!! ;D