Ακροπτερυγια Πτερυγας...
Ακροπτερυγια Πτερυγας...
Γειά, πρόσφατα έγινα καί κάτοχος καί πτέρυγας (εκτός όλων των άλλων), μία 'Πέρδικα' της GW. Βέβαια η Πέρδικα δεν είναι RTF, θέλει κάποια δουλεία. Το πρώτο θέμα που με απασχολεί είναι τα ακροπτερύγια, προσπαθώ να τα κάνω αποσπώμενα. Με κάτι velcro απο τα γνωστά τα τριχωτά ήταν για το youtube, στις 10 φορές βάλε βγάλε πέφταν μόνα τους. Με velcro για υαλοπίνακες (μοιάζουν με κοντές οδοντόβουρτσες) κάτι πάει να γίνει, αλλά άμα τα ζορίσω πάλι φέυγουν...δέν ξέρω...με βλέπω να ψάχνω στους γκρεμούς...Καμιά ιδέα για στερέωση ακροπτερυγίων? Άλλο θέμα που με απασχολεί είναι η επιλογή μπαταριάς ως προς την πιθανότητα το αεροπλάνο να μείνει αποθηκευμένο ως και 6 μήνες (με τη μπαταρια βέβαια μια και δεν εχει μοτερ) σε εξοχικο, Li-po ή Ni-mh, τι λέτε? _Β_Ο
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Απάντηση: Ακροπτερυγια Πτερυγας...
Γεια σου φίλε λοιπόν όσο για το δεύτερο θα σου έλεγα καλύτερα να χρησιμοποιήσεις Li-Po γιατί και εγώ λόγο δουλειάς (Ναυτικός) μένουνε και σε μένα πολλούς μήνες αχρησιμοποίητες. Οσες Ni-Mh είχα καταστράφηκαν και τις πέταξα.
Οσο για το πρώτο θα σου πρότεινα να ''φυτέψεις'' στα φτερά απο ένα ''ουπα'' και να τα κολλήσεις με εποξική κόλλα. Στα ακροπτερύγια θα ανοίξεις τρύπα και θα βιδώνεις τις βίδες χρησιμοποιώντας ροδέλες για πατάνε σε μεγαλύτερη επιφάνεια ώστε πληγώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτή την λύση μπορείς να την συνδυάσεις και με ''βελκρον'' για περισσότερη στιβαρότητα και ασφάλεια.
Ελπίζω να σε βοήθησα και να σου έδωσα μια ίδεα.
Με Αγαπη
ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Οσο για το πρώτο θα σου πρότεινα να ''φυτέψεις'' στα φτερά απο ένα ''ουπα'' και να τα κολλήσεις με εποξική κόλλα. Στα ακροπτερύγια θα ανοίξεις τρύπα και θα βιδώνεις τις βίδες χρησιμοποιώντας ροδέλες για πατάνε σε μεγαλύτερη επιφάνεια ώστε πληγώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτή την λύση μπορείς να την συνδυάσεις και με ''βελκρον'' για περισσότερη στιβαρότητα και ασφάλεια.
Ελπίζω να σε βοήθησα και να σου έδωσα μια ίδεα.
Με Αγαπη
ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
-
Αντώνης Κριτζάς
κοίτα κάτι που έκανα εγώ σε ένα ανεμόπτερο με winglets
το έκανα αλουμίνιο με γωνία και το βίδωσα από κάτω με 2 βιδάκια Εσύ μπορείς βάλεις velcro αν θέλεις να βγαίνει Με velcro στο πλάι μόνο........ κουνάει αλλά αν βάλεις και από κάτω είναι ποιο σταθερό Ένα καλό που έχει το αλουμίνιο είναι ότι μπορείς να του δώσεις ότι γωνία θέλεις η να κάνεις καμπύλη στη άκρη
Για μπαταρία lipo που σκοπευεις να αποθηκευσεις καιρό πρέπει κα την βάλεις στο φορτιστή με το πρόγραμμα storage Αυτό θα την κατεβάσει στα 3,3V ανα κελί Τώρα θα σου πώ οτι εγώ ξέχασα 8 μήνες κάποια φορτισμένη και δεν έπαθε τίποτα Οι Nh-Mh απλά θα χαλάσουν Υπάρχει και η λύση να παίρνεις τις μπαταρίες μαζί σου και να αφήνεις τα υπόλοιπα στο εξοχικό

το έκανα αλουμίνιο με γωνία και το βίδωσα από κάτω με 2 βιδάκια Εσύ μπορείς βάλεις velcro αν θέλεις να βγαίνει Με velcro στο πλάι μόνο........ κουνάει αλλά αν βάλεις και από κάτω είναι ποιο σταθερό Ένα καλό που έχει το αλουμίνιο είναι ότι μπορείς να του δώσεις ότι γωνία θέλεις η να κάνεις καμπύλη στη άκρη
Για μπαταρία lipo που σκοπευεις να αποθηκευσεις καιρό πρέπει κα την βάλεις στο φορτιστή με το πρόγραμμα storage Αυτό θα την κατεβάσει στα 3,3V ανα κελί Τώρα θα σου πώ οτι εγώ ξέχασα 8 μήνες κάποια φορτισμένη και δεν έπαθε τίποτα Οι Nh-Mh απλά θα χαλάσουν Υπάρχει και η λύση να παίρνεις τις μπαταρίες μαζί σου και να αφήνεις τα υπόλοιπα στο εξοχικό
- Συνημμένα
-
- Χωρίς τίτλο.jpg (13.54 KiB) Προβλήθηκε 415 φορές
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Μια άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσεις αντί για ''ούπα'' τις πλαστικές βίδες με τις μεταλικές βάσεις που ''δένουν'' πολλά φτερά αεροπλάνων!!!!!!
Γεια, και οι δυο προτάσεις ενδιαφέρουσες. Σχετικα με τις βιδες και τα ουπα, καλα βιδες θα βρω πλαστικες, ούπα τι να βάλω? αυτα που εχουν τα μαγαζια για λαμαρινόβιδες? Πλαστικές βίδες υπάρχουν αλλα δεν δίνουν και μακρύ ούπα μαζί, μονο τυφλά μεταλικά παξιμάδια που δεν εχουν βάθος. Κανα ούπα μακρυ λοιπόν για τις πλαστικες βίδες ή κοντραπλακέ με τα τυφλά από μέσα και ίσως velcro απ έξω.#**
-
Μάριος Παπαδόπουλος
Κοίτα να δείς τις βίδες δεν χρειάζεται να είναι ολόκληρες, μπορείς να κόψεις (ιδίος τις πλαστικές) στο μέγεθος που θέλεις (και αν είναι και αντι για κατσαβίδι χρησιμοποιήσε τις πολυγωνικες (υπάρχουν στα μοντελιστικά καταστήματα).
Τώρα που θα τις βιδώσεις. Δεν ξέρω πως τα λένε αλλα θα σου περιγράψω πως είναι.
Είναι σαν κύλινδρος με σπείρωμα που δεν έχει τέλος (βίδωνεις όσο θέλεις) που στην αρχή του εχει πονταρισμένη μια ροδέλα που απο την άλλη την πλευρά έχει σε διάταξη 120 μοιρών σαν καρφάκια τριγωνικά για μπηχτούν σε ξύλο. Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ. Εσυ λοιπόν τι θα κάνεις. Στην αρχή θα ανοίξεις δύο τρύπες στην κάθε πλευρά του φτερού σε βάθος όσο θέλεις να είναι το μέγεθος της βίδας (Επειδή είναι φελιζόλ καλά είναι να το κάνεις με μιά πυρομένη ψιλή βεργούλα και με γρήγορες κινήσεις για να μην γίνει μεγάλη σε διάμετρο). Μετά θα βάλεις το σπείρωμα και θα το κολλήσεις με έποξη (αν θέλεις για καλύτερα μπορείς να κολλησεις τεσσερα μικρα ψιλα κοντραπλακε κομματακια και να τα φυτέψεις απάνω τους (τα σπειρώματα). Αφου το κάνεις αυτό θα κόψεις αλλα τεσσερα μικρα κοντραπλακε και θα τα κολλησεις απο την εξωτερικη μερια των τιπς και θα βιδωσεις κανονικα.
Φίλε καλή κατασκευή και Κάλες πτήσεις, ομαλές προσγειώσεις χωρίς αβαρειές.
ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Τώρα που θα τις βιδώσεις. Δεν ξέρω πως τα λένε αλλα θα σου περιγράψω πως είναι.
Είναι σαν κύλινδρος με σπείρωμα που δεν έχει τέλος (βίδωνεις όσο θέλεις) που στην αρχή του εχει πονταρισμένη μια ροδέλα που απο την άλλη την πλευρά έχει σε διάταξη 120 μοιρών σαν καρφάκια τριγωνικά για μπηχτούν σε ξύλο. Ελπίζω να κατάλαβες τι εννοώ. Εσυ λοιπόν τι θα κάνεις. Στην αρχή θα ανοίξεις δύο τρύπες στην κάθε πλευρά του φτερού σε βάθος όσο θέλεις να είναι το μέγεθος της βίδας (Επειδή είναι φελιζόλ καλά είναι να το κάνεις με μιά πυρομένη ψιλή βεργούλα και με γρήγορες κινήσεις για να μην γίνει μεγάλη σε διάμετρο). Μετά θα βάλεις το σπείρωμα και θα το κολλήσεις με έποξη (αν θέλεις για καλύτερα μπορείς να κολλησεις τεσσερα μικρα ψιλα κοντραπλακε κομματακια και να τα φυτέψεις απάνω τους (τα σπειρώματα). Αφου το κάνεις αυτό θα κόψεις αλλα τεσσερα μικρα κοντραπλακε και θα τα κολλησεις απο την εξωτερικη μερια των τιπς και θα βιδωσεις κανονικα.
Φίλε καλή κατασκευή και Κάλες πτήσεις, ομαλές προσγειώσεις χωρίς αβαρειές.
ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Γειά, κατά τη γνώμη ειδήμονα (αληθινού, απο κει την πήρα) και κατόπιν επιτόπου εξετασης τα ακροπτερύγιά μου είναι ΟΚ. Ξεκαθαρίσαμε βέβαια και τη δυνατότητα τοποθέτησης βιδας αν δείξουν μέτρια συμπεριφορά, που και πώς. Τώρα θέλει δοκιμή...Ευχαριστώ!+(*)
-
Αντώνης Κριτζάς
τελικά τι έκανες??
Τιποτε παραπάνω απ όσα είχα κάνει. Velcro για υαλοπίνακες, έχει το practiker. Το ακροπτερύγιο παρουσιάζει μια 'κινητικότητα' και αν το κουνήσεις βίαια βγαίνει αλλά κατα τη γνώμη του ειδικού δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα, μονο σε προσγείωση μπορεί να φύγει. Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι το παράκανα λίγο στην ενίσχυση του πτερυγιου και αν το πιάσεις απ την άκρη και το κουνήσεις η κίνηση πάει ατόφια στο velcro και είναι αυτή που χρειάζεται για να βγεί, ούτε παράλληλα ούτε κάθετα στις ίνες, το 'ξεκουνάει' δεξιά αριστερά. Πιστεύω οτι αν υπάρξει συνθήκη που θα κάνει την Πέρδικα να την δει Νταμπο κάτι θα φύγει, πόσο είναι εφικτή τέτοια συνθήκη καλύτερα να το δοκιμάσουμε πριν ανοίξουμε δουλειές. Τι να δοκιμάσω θα πείς, τόσες μέρες νοτιάδες και ομφαλοσκοπούσα...Αλλα θα γυρισει τι Θα κάνει...:D
Υ.Γ. θα βαλω φωτο!
Υ.Γ. θα βαλω φωτο!
-
Αντώνης Κριτζάς
ο ειδικός δηλαδή έκρινε ότι είναι σωστό να αλλάζει η γωνία πτέρυγας winglet κατά την διάρκεια της πτήσης? .........μια και αυτό συμβαίνει όταν δεν είναι σταθερό
Γνωρίζω ότι η ροή του αέρα πρέπει να είναι σταθερή στα ακροπτερυγια για να έχουμε και σταθερή πτήση
Η τοποθέτηση winglets μειώνει τους στροβίλους ακροπτερυγίων Για να γίνει αυτό πρέπει υπάρχει ομαλή μετάβαση του αέρα και να μη συναντά εμπόδια η κενά από την μέθοδο προσκόλλησης του winglet στο ακροπτερυγιο
Κάτι λίγα έχουμε γράψει εδώ
http://www.petame.gr/forumv/archive/index.php/t-4861.html
Γνωρίζω ότι η ροή του αέρα πρέπει να είναι σταθερή στα ακροπτερυγια για να έχουμε και σταθερή πτήση
Η τοποθέτηση winglets μειώνει τους στροβίλους ακροπτερυγίων Για να γίνει αυτό πρέπει υπάρχει ομαλή μετάβαση του αέρα και να μη συναντά εμπόδια η κενά από την μέθοδο προσκόλλησης του winglet στο ακροπτερυγιο
Κάτι λίγα έχουμε γράψει εδώ
http://www.petame.gr/forumv/archive/index.php/t-4861.html
-
Δημήτρης Άρτα
Επειδή έχω κατασκευάσει και πετάξει αυτήν την Πτέρυγα ,θα σου πρότεινα να κολλήσεις σταθερά τα ακροπτερύγια και για σιγουριά να τα ενισχύσεις εσωτερικά με μια ντίζα κάρμπον και με ταινία ίνας!!Έτσι δε θα έχεις κανένα πρόβλημα ακόμα και σε χτυπήματα!!Αλλά και να σπάσουν φτιάξε άλλα από 6χιλ. ντεπρόν!Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο....!

http://www.youtube.com/watch?v=OtuPcDosFag&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=5BizRBsJa1Q&feature=player_embedded
Όλα τα άλλα που σκέφτεσαι είναι δουλειά για παίδεμα.....!
http://www.youtube.com/watch?v=OtuPcDosFag&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=5BizRBsJa1Q&feature=player_embedded
Όλα τα άλλα που σκέφτεσαι είναι δουλειά για παίδεμα.....!
-
Αντώνης Κριτζάς
αυτή είναι μία καθαρή και σταθερή εφαρμογή!!
Γεια, να λοιπόν η δικιά μου Περδικα! Συμπτωματικα και η γυναίκα μου προτείνει να τα κάνω σταθερα, να τελειωσω μ'αυτο το πράγμα να αδειάσει ο καναπές, αλλα εγω το παίζω άντρας...το δικό μου! Θέλω το λευκο που ξεχωριζει....^%^
Αν δεν πάει καλά έτσι, θα βγει ένα τετραγωνάκι velcro ακριβώς μπροστά απο την ενίσχυση, θα καθαριστεί το lamination απο κάτω, λιγο άνοιγμα, κοντραπλακεδάκι και παξιμάδι κ.ο.κ. Σχέδιο νίκης?
Αν δεν πάει καλά έτσι, θα βγει ένα τετραγωνάκι velcro ακριβώς μπροστά απο την ενίσχυση, θα καθαριστεί το lamination απο κάτω, λιγο άνοιγμα, κοντραπλακεδάκι και παξιμάδι κ.ο.κ. Σχέδιο νίκης?
- Συνημμένα
-
- apopsi.jpg (39.55 KiB) Προβλήθηκε 415 φορές
-
- sinarmogi pano.jpg (46.84 KiB) Προβλήθηκε 415 φορές
-
- sinarmogi kato.jpg (59.56 KiB) Προβλήθηκε 415 φορές
-
- mexri ekei kratai to baros tis, 700g, xoris paramorfosi, meta feygi.jpg (29.18 KiB) Προβλήθηκε 415 φορές
-
- kataskeyh.jpg (46.95 KiB) Προβλήθηκε 415 φορές
-
Αντώνης Κριτζάς
Α! δεν είμαι ο μόνος που γεμίζω τον καναπέ!! Χα!χα!χα!
κάνε τις δοκιμές σου ......δείχνει καλό........ αρκεί να μή κουνάει πολύ γιατι χάνει το νόημα
κάνε τις δοκιμές σου ......δείχνει καλό........ αρκεί να μή κουνάει πολύ γιατι χάνει το νόημα
Καλημέρα σας και απο 'μένα. Λίγο αργοπορημένα απαντάω έ? !@/-=}{{
Και γώ πιστεύω ότι ο μόνιμος τρόπος στερέωσης είναι ο καλύτερος. Σίγουρα σε ταλαιπωρεί λίγο στη μεταφορά, το ξέρω, αλλά διαφορετικά πρέπει να αφαιρέσεις την ταινία απο την άκρη, να κολλήσεις λίγη χονδρή μπάλσα ή κόντρα πλακέ στο σχήμα της αεροτομής εκεί, και έπειτα αφού ενισχύσεις χαμηλά το σταθεροποιητικό Fin, να το βάζεις και να το βγάζεις με βιδάκια... Λύσεις τύπου όπως περιέγραψε ο Μάριος...
Και αυτό που έκανες με τα Velcro καλό είναι, αρκεί να μήν κουνάει πολύ όπως προειπώθηκε, γιατί στον άερα δέν το καταλαβαίνεις αλλά τρώσει Ριπές και σιγά-σιγά το κούνημα θα ενισχυθεί...
Καλή ιδέα είναι, απλά θα έχεις λίγη παραπάνω δουλίτσα στο λύσε-δέσε, και οι πτέρυγες φημίζονται ακριβώς για την Απλότητα της χρήσης...
Φιλικά, DM
Και γώ πιστεύω ότι ο μόνιμος τρόπος στερέωσης είναι ο καλύτερος. Σίγουρα σε ταλαιπωρεί λίγο στη μεταφορά, το ξέρω, αλλά διαφορετικά πρέπει να αφαιρέσεις την ταινία απο την άκρη, να κολλήσεις λίγη χονδρή μπάλσα ή κόντρα πλακέ στο σχήμα της αεροτομής εκεί, και έπειτα αφού ενισχύσεις χαμηλά το σταθεροποιητικό Fin, να το βάζεις και να το βγάζεις με βιδάκια... Λύσεις τύπου όπως περιέγραψε ο Μάριος...
Και αυτό που έκανες με τα Velcro καλό είναι, αρκεί να μήν κουνάει πολύ όπως προειπώθηκε, γιατί στον άερα δέν το καταλαβαίνεις αλλά τρώσει Ριπές και σιγά-σιγά το κούνημα θα ενισχυθεί...
Καλή ιδέα είναι, απλά θα έχεις λίγη παραπάνω δουλίτσα στο λύσε-δέσε, και οι πτέρυγες φημίζονται ακριβώς για την Απλότητα της χρήσης...
Φιλικά, DM