ενώ τα spoiler, mix με down elevator._Β_Ο
.πια είναι η γνώμη σας? _P_P
gxaid έγραψε: ↑Τα flaps προκαλούν σήκωμα του ρύγχους και όχι το αντίθετο.
Συμβαίνει στα μοντέλα όσο και στα full scale αεροσκάφη και κατα κανόνα έχει να κάνει με τις μεταβολές και τύρβες που προκύπτουν στο κατώρευμα (με την αλλάγή καμπυλότητας της πτέρυγας) το οποίο επιδρά στο οριζόντιο σταθερό της ουράς.
Πρόκειται για μια παροδική κατάσταση η οποία απαλοίφεται όταν το σκάφος "κάτσει" στο "νέο" του φτερό.
Συνεπώς το mixariσμα με down elevator είναι ίσως και πλεονασμός γιατί τελικά σου αλλάζει το τριμάρισμα της οριζόντιας πτήσης.
ditman έγραψε: ↑Χωρίς να διαφωνώ ότι γενικά έτσι συμβαίνει, να παρατηρήσω ότι ο κανόνας δεν είναι απόλυτος. Χαρακτηριστική περίπτωση οι πτέρυγες, όπου τα φλαπς προκαλούν το αντίθετο. Μερικοί από την παρέα του Μαρβαλ θα θυμούνται την έκπληξη που νιώσαμε όλοι όταν μια πτέρυγα της Rich Models (1.80 μέτρο φτερό) που είχα αγοράσει, "έριξε" ρύγχος μόλις άνοιξα τα φλαπς. Αργότερα διαπίστωσα ότι όλοι ρύθμιζαν τη συγκεκριμένη πτέρυγα (αλλά και αρκετές άλλες) να "σηκώνει" τα φλαπς (να λειτουργούν, δηλαδή, σαν σπόιλερς) και όχι να τα κατεβάζει.
Ευτυχώς η συγκεκριμένη δοκιμή είχε γίνει σε μεγάλο ύψος, αλλιώς θα είχαμε... απώλειες. Προσοχή, λοιπόν σε κάθε τέτοια δοκιμή.
Φιλικά,
Νίκος
Τρύφωνας έγραψε: ↑
1. Ένα καλοζυγισμένο φτερό δεν θα χρειαστεί κανένα τριμμάρισμα.
2. Το τριμμάρισμα σε ένα καλοζυγισμένο φτερό γίνεται μόνο στον κινητήρα. Οπότε τα συμπεράσματα δικά σας.
John Χάλαρης έγραψε: ↑............Να πούμε ότι ο όρος «καλοζυγισμένο φτερό» είναι όλο το μυστικό εδώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πάντα ζυγίζουμε το μοντέλο στο 25% της Mean Average Chord (MAC)............
John Χάλαρης έγραψε: ↑Η μίξη που περιγράφεις γίνεται μηχανικά από πολλούς, αλλά είναι λάθος. Σαν πρακτική την χρησιμοποιούμε σε μοντέλα ανεμοπτέρων, αλλά και πάλι είναι λάθος.
Αυτό που περιγράφεις από όσο ξέρω δεν εφαρμόζεται σε κανένα συμβατικό αεροσκάφος. Και λέω συμβατικό, διότι σε μαχητικά που πετάνε out-of-the-envelop παίζουν πολλά κόλπα μέσο του fly-by-wire συστήματος……αυτό βέβαια δεν έχει εφαρμογή στο δικό μας χώρο ακόμα και για jet μοντέλα.
Ποτέ δεν σχεδιάζεται αεροσκάφος με την φιλοσοφία το elevator να κάνει counteract σε input των flaps, slats, spoilers κτλ. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε στο μοντέλο ή στο αεροσκάφος πρέπει να βρεθεί το σωστό CG.
Ο μόνος λόγος ύπαρξης των flaps είναι να μεγαλώσουν το μήκος της χορδής και την καμπυλότητα της, έτσι ώστε το αεροσκάφος να μπορεί να πετά και με χαμηλότερες ταχύτητες και σε μεγαλύτερη γωνία προσβολής.
Υπό κανονικές συνθήκες, (δηλαδή προοδευτικό άνοιγμα όλων των High Lift Devices) το αεροπλάνο δεν πρέπει να βάλει ούτε ουρά αλλά ούτε και μούρη. Αν κάνει κάτι τέτοιο πρέπει να βρούμε την σωστή θέση CG.