τοποθέτηση κεραίας για Fpv
τοποθέτηση κεραίας για Fpv
θέλω να πάει όσο πιο μακριά γίνετε ... χωρίς Booster και αλλαγή κεραίας.
Η τοποθέτηση της κεραίας του δεκτη, με δεδομένη την καθετί πόλωση που έχω από την t/k, πως πρέπει να είναι ;
- Συνημμένα
-
- IMAG0070_copyy.jpg (19.15 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές
-
- IMAG0069_copyy.jpg (23.79 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές
-
Απάντηση: τοποθέτηση κεραίας για Fpv
Όταν έχεις κάθετη πόλωση στον πομπό πρέπει να έχεις και στον δέκτη Αυτό σε θεωρητικό επίπεδο μια και στην περίπτωση μας το μοντέλο κινείται και αλλάζει συνεχώς θέση Αυτό που ίσως θα πρέπει να κοιτάξεις ποια είναι η προτεινόμενη από τον κατασκευαστή γωνία που πρέπει να έχουν μεταξύ τους τα δύο στοιχεία του δέκτη
Συνήθως είναι δίπολο Δηλαδή το ένα στοιχείο με το άλλο να είναι σε μία ευθεία η υπό γωνία
Ποτέ όμως να κάνει γωνία το ίδιο το στοιχείο σαν αυτό που βλέπω στην Φώτο
Συνήθως είναι δίπολο Δηλαδή το ένα στοιχείο με το άλλο να είναι σε μία ευθεία η υπό γωνία
Ποτέ όμως να κάνει γωνία το ίδιο το στοιχείο σαν αυτό που βλέπω στην Φώτο
- Συνημμένα
-
- Χωρίς τίτλο.jpg (8.67 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές
Καλησπέρα
Κατάλαβα τι εννοείς. Καταρχήν να πω ότι ο δεκτης είναι Frsky.
έχω μια απορία ακόμα. Από όσο ξέρω κεραία είναι μονο το γυμνό κομμάτι του δεκτη και όλο το άλλο μπορεί να τοποθετηθεί όπως θέλουμε.
γιατί δεν μπορώ να κάνω την παραπάνω διάταξη;
και για να το επεκτείνω και λίγο ... λόγο ότι είναι Fpv και πετάει μόνιμα σε ευθεία μήπως να έβαζα και τις 2 κάθετα;
Κατάλαβα τι εννοείς. Καταρχήν να πω ότι ο δεκτης είναι Frsky.
έχω μια απορία ακόμα. Από όσο ξέρω κεραία είναι μονο το γυμνό κομμάτι του δεκτη και όλο το άλλο μπορεί να τοποθετηθεί όπως θέλουμε.
γιατί δεν μπορώ να κάνω την παραπάνω διάταξη;
και για να το επεκτείνω και λίγο ... λόγο ότι είναι Fpv και πετάει μόνιμα σε ευθεία μήπως να έβαζα και τις 2 κάθετα;
-
"στοιχείο" είναι το κομμάτι που είναι έξω από το μπλεντάζ δηλαδή το κομμάτι του καλωδίου που είναι έξω από το πλέγμα Επειδή όμως δεν θα έλεγα ότι είναι σωστό να κάνεις εκεί την γωνία (must be kept as straight as possible) καλύτερα να δώσεις την σωστή γωνία από την αρχή του καλωδίου
Στα manual της futaba προτείνεται τα καλώδια του δέκτη να είναι υπό γωνία 90 μοιρών κάτι που πρέπει να ισχύει και για τον δικό σου δέκτη
Τώρα αν θέλεις να βάλεις το ένα κάθετα κάνε το
Στα manual της futaba προτείνεται τα καλώδια του δέκτη να είναι υπό γωνία 90 μοιρών κάτι που πρέπει να ισχύει και για τον δικό σου δέκτη
Τώρα αν θέλεις να βάλεις το ένα κάθετα κάνε το
- Συνημμένα
-
- receiver_pict.jpg (10.77 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές
-
- antenna_90_degree.jpg (7.14 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές
Απο προσωπικη εμπειρια..... βάλε την κεραία όπως θες - αυτό που έχει ΜΕΓΑΛΗ σημασία είναι να βρίσκεται ο δέκτης μακρυά από τον πομπό του βίντεο.
Χρησιμοποιώντας το EPP FPV σκάφος του γνωστού Κινέζου και έχοντας τον δέκτη μαζί με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά, έφτανα οριακά το χιλιόμετρο (Futaba 8κάναλος). Πέρασα επεκτάσεις σε όλα τα καλώδια και έβαλα τον δέκτη στην ουρά του Α/Σ με αποτέλεσμα να φτάνω άνετα τα 2.5 με 3 Χλμ.
Χρησιμοποιώντας το EPP FPV σκάφος του γνωστού Κινέζου και έχοντας τον δέκτη μαζί με τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά, έφτανα οριακά το χιλιόμετρο (Futaba 8κάναλος). Πέρασα επεκτάσεις σε όλα τα καλώδια και έβαλα τον δέκτη στην ουρά του Α/Σ με αποτέλεσμα να φτάνω άνετα τα 2.5 με 3 Χλμ.
ditman έγραψε: ↑Απο προσωπικη εμπειρια..... βάλε την κεραία όπως θες - αυτό που έχει ΜΕΓΑΛΗ σημασία είναι να βρίσκεται ο δέκτης μακρυά από τον πομπό του βίντεο.
στο συγκεκριμένο μοντέλο είναι μια πτέρυγα οποτε δεν τίθεται θέμα.
στο skywlaker που δεν μπορεί να είναι πολλή μακριά μετά βίας έφτασα τα 2km με booster και +9db κεραία. ( http://www.youtube.com/user/w1z4rddd?feature=mhee#p/u/5/xUeZCKSoNy8
)Το θέμα είναι ότι έχω μπερδευτεί λίγο γιατί στα ξένα forum λένε να τις βάλουμε και τις 2 όρθιες με όσο μεγαλύτερη απόσταση γίνετε μεταξύ τους.
Βάλε τον πομπό κάθετα με τις δύο κεραίες όρθιες, σαν V.
Δε θέλω να φανώ απαξιωτικός, και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά επιμένω ότι το θέμα της τοποθέτησης της κεραίας δεν είναι τόσο σημαντικό. Στα διάφορα φόρα θα δείς τις παρακάτω προτάσεις:
- τοποθέτηση κεραίας
- χρήση LPF στον πομπό του βίντεο
- χρήση HPF στην τ/κ
Προσωπικά, έχω διαπιστώσει ότι αυτά προσφέρουν πολύ μικρές βελτιώσεις - μερικές εκατοντάδες μέτρα. Για να περάσεις τα 2 Χλμ χρειάζεσαι:
- κατευθυντική κεραία στην Τ/Κ (γιάγκι ή patch)
Ή
- κάποιο LRS στα UHF (chainlink, dragonlink, Thomas Schoerer, klp).
Δε θέλω να φανώ απαξιωτικός, και μπορεί να κάνω λάθος, αλλά επιμένω ότι το θέμα της τοποθέτησης της κεραίας δεν είναι τόσο σημαντικό. Στα διάφορα φόρα θα δείς τις παρακάτω προτάσεις:
- τοποθέτηση κεραίας
- χρήση LPF στον πομπό του βίντεο
- χρήση HPF στην τ/κ
Προσωπικά, έχω διαπιστώσει ότι αυτά προσφέρουν πολύ μικρές βελτιώσεις - μερικές εκατοντάδες μέτρα. Για να περάσεις τα 2 Χλμ χρειάζεσαι:
- κατευθυντική κεραία στην Τ/Κ (γιάγκι ή patch)
Ή
- κάποιο LRS στα UHF (chainlink, dragonlink, Thomas Schoerer, klp).
-
αν η κεραία έχει κατασκευαστεί να δουλεύει διπολικά είναι σημαντική η γωνία ........και στην λεπτομέρεια κρίνεται η διαφορά (και εδώ δεν είναι απλή λεπτομέρεια) Ακόμη και η απόσταση του πομπού απο το έδαφος είναι σημαντική
διάβασε …..http://www.ceid.upatras.gr/faculty/alexiou/ahts/presentations/09_antennas.pdf
θα σε βοηθήσει να καταλάβεις μερικά βασικά για τον τρόπο που λειτουργούν οι κεραίες και πως μεταβάλλεται ο λοβός ανάλογα την θέση της κεραίας
ότι δεν καταλάβεις ρώτα
διάβασε …..http://www.ceid.upatras.gr/faculty/alexiou/ahts/presentations/09_antennas.pdf
θα σε βοηθήσει να καταλάβεις μερικά βασικά για τον τρόπο που λειτουργούν οι κεραίες και πως μεταβάλλεται ο λοβός ανάλογα την θέση της κεραίας
ότι δεν καταλάβεις ρώτα
Καλησπέρα ευχάριστο για τι απαντήσεις.
λοιπόν εννοείς V με 90 μοίρες κάπως etc? γιατί ο δεκτης δεν μπαίνει κάθετα είναι πτέρυγα.
Για αρχή μάλλον θα βάλω μια Patch/Γιάγκι αφού oμος έχω πάρει την μεγιστη αποσταση με την απλή.
Ευχαριστο για το λινκ ... 8α το διαβασω με προσοχη
λοιπόν εννοείς V με 90 μοίρες κάπως etc? γιατί ο δεκτης δεν μπαίνει κάθετα είναι πτέρυγα.
Για αρχή μάλλον θα βάλω μια Patch/Γιάγκι αφού oμος έχω πάρει την μεγιστη αποσταση με την απλή.
Ευχαριστο για το λινκ ... 8α το διαβασω με προσοχη
- Συνημμένα
-
- IMAG0073.jpg (96.05 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές
-
δεν είναι πολύ αναλυτικό αλλα μια ιδέα την παίρνεις
Αν βάλεις yangy στον πομπό θα πρέπει να την γυρνάς προς το μοντέλο γιατί έχει τρομερη κατευθυντικότητα\
Με πόσα στοιχεία έχεις βρεί πόσα db
Πώς θα την συντονίσεις Φαντάζομαι οτι είναι απο wifi
Αν βάλεις yangy στον πομπό θα πρέπει να την γυρνάς προς το μοντέλο γιατί έχει τρομερη κατευθυντικότητα\
Αντώνης Κριτζάς έγραψε: ↑δεν είναι πολύ αναλυτικό αλλα μια ιδέα την παίρνεις
Το να γυρνάει δεν είναι δύσκολο γιατι έχω tracker οποτε κανένα πρόβλημα. ο συντονισμός μου φαίνεται ότι δεν ισχύει gt είναι ευρείας μπάντας dld από μια συχνότητα μέχρι μια άλλη οποτε εάν είναι μέσα εκεί είσαι ok...
Το πρόβλημα από το οποιο προέκυψε η ερώτηση αυτή είναι αυτό που περιεργαψ" πιο πάνω ο φίλος ditman. Με 2.4Ghz δύσκολα έφτανα το 1 - 1.2 Km αλλα χωρίς να ξέρω γιατί. Όταν πήγα στα δερβενοχώρια με το ίδιο setup έφτασα τα 2 Km όλα αυτά με το Skywalker.
Τώρα τελειωσα την πτέρυγα στην οποια είναι πιο απομακρυσμένα τα πράγματα. θέλω να πάρω την μεγιστη απόσταση Τχ/Rx και μετά σκέφτομαι να βάλω το booster και μια +9 omni. Αφού δω και εκεί διαφορα τότε θα πάρω και μια γιάγκι. Το LRS είναι μονόδρομος για μακρινές αποστάσεις αλλα λόγο κρίσις δεν παίζει να δώσω τόσα λεφτά οποτε ψάχνομαι :D
Ριχτε και μια ματια εδω http://www.facebook.com/pages/Watchers-Fpv/133379920096512
- Συνημμένα
-
- DSC01651.jpg (92.94 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές
-
γιατί επέλεξες πτέρυγα?
Αντώνης Κριτζάς έγραψε: ↑γιατί επέλεξες πτέρυγα?
Μετα την πτωση του γνωστου κινεζοαεροπλανου για Fpv αγορασα ενα Skywalker το οποιο εχω ακομα και ειναι θαυμασιο. Παραληλλα ηθελα και κατι για πολλη αερα και να ειναι σταθερο πραγμα ποu το SW δεν το εχει. Ετσι πηρα τον φοινικα απο την Greekwings. Ειναι στα 1.80 μετρα (πραγματικα τεραστια πτερυγα) και ζυγιζει με 2 LiPo 4s5000mA περιποθ στα 2.4 κιλα
- Συνημμένα
-
- IMAG0064.jpg (95.55 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές
-
- skywalker color.jpg (95.33 KiB) Προβλήθηκε 200 φορές